Áfamentességgel járhat az eva

Vágólapra másolva!
Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) csak alanyi adómentességgel együtt lehetne választani, a pénzügyi tárca nyilvánosságra került tervei szerint. Eszerint nem csökkenne minden vállalkozás adminisztrációs kötelezettsége. A szakmai szervezetek véleményét eddig még nem kérdezte meg a Pénzügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Csak alanyi áfamentességgel együtt lehetne választani az egyszerűsített vállalkozói adót, írja a Népszava. Eszerint a korábban hangoztatotthoz képest jobban meg kell gondolniuk a kisvállalkozásoknak, érdemes-e az új adózási formára váltani.

A nyilvánosságra került tervezetek nem támasztják alá az ígéretet, hogy egyszerűsödne az evát választók adminisztrációja. A korábbi ígéret szerint csak bevételi nyilvántartást kellene vezetni. A jövőre életbe lépő számviteli szabályozás ugyanakkor már a betéti társaságokat is a kettős könyvviteli kötelezettségbe sorolja, ami tovább bonyolítja a helyzetet. Csak úgy lehetne megtartani a bevételi nyilvántartásról szóló választási ígéretet, ha az evát választókat kivennék a számviteli törvény alól. Erre a jelek szerint a pénzügyi tárca nem lát szakmai alapot.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az iparűzési adó alapja, és hogy a tb-járulékot mi után kell fizetni. A tb-járulékterhelés kulcskérdés a koncepcióban - fejtette ki a Világgazdaságnak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (MAKSZOE) elnöke, Zara László.

A jelenlegi kétszázalékos iparűzési adó és a 25 százalékos társadalombiztosítási járulék, valamint a valószínűsített 15 százalékos eva megfizetésével még a négymillió forintos éves árbevételű vállalkozó közterhe is magasabb lenne a mostaninál.

A Pénzügyminisztérium politikai államtitkára, Burány Sándor szerint folynak a szakmai egyeztetések, és a tárca kikéri a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét is az elképzelésekről. Zara László szerint ígéretet kaptak arra, hogy megkérdezik a véleményüket, de ez eddig nem történt meg, írja a Világgazdaság.

Heteken belül elkészülhet az eva koncepciója, mondta Burány Sándor, de cáfolta, hogy a korábban meghirdetettekhez képest szűkíteni kívánnák az alkalmazhatóságát.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

MAKSZOE

Korábban:

A vállalkozók 10 százeléka szerint blöff az eva
(2002. július 1.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek