Euróövezet: romló fogyasztói bizalom és vállalati kilátások

Vágólapra másolva!
Az üzleti és a fogyasztói hangulat is romlott a múlt hónapban az euróövezetben az uniós bizottság kedden közzétett adatsora szerint. Az átfogó gazdasági hangulati index 0,3 ponttal 99,6-re csökkent; az előzetes elemzői várakozás 99,8-as mutatót jósolt júniusra. Az euróövezetben 8,3 százalékos volt a munkanélküliség az év ötödik hónapjában.
Vágólapra másolva!

Az ipari szektor bizalmi indexe a májusi, 2 pontos javulást jelentő mínusz 9-ről mínusz 10-re süllyedt vissza a mínusz 8-at valószínűsítő konszenzus ellenében. A fogyasztói bizalom mérőszáma mínusz 8-ról mínusz 9-re romlott, jóllehet májusban még két pontot javult. Elemzők előzetesen változatlan fogyasztói indexet vártak júniusra.

A kilátások megítélését mérő távlati üzleti klímaindex a májusi 0,4 pontos emelkedés után júniusban 0,2 ponttal mínusz 0,43-ra csökkent.

A Dow Jones által idézett elemzők nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget az új számsornak, mondván: az általános romlás csak részben semlegesítette a jelentős májusi javulásokat. Az üzleti indexek süllyedésének fő oka a szakértők szerint a késztermékek raktárkészletének növekedése és a rendelésállományok ezt követő csökkenése volt.

Az adatsor nem rázta meg az amúgy is visszavonulóban lévő eurót. A közös pénz egysége kora délután 98,15 dollárcent volt a londoni bankközi piacon, 0,98 dollárcenttel olcsóbb az előző esti New York-i árfolyamnál. A nap folyamán járt 98 dollárcent alatt is az euró, amely a múlt hét végén és a hét első jegyzési napján többször is a paritás közvetlen közelébe erősödött.

Változatlan a munkanélküliség az euróövezetben

Májusban az előzetes várakozásoknak megfelelően 8,3 százalék volt a munkanélküliek aránya az euróövezetben, ugyanannyi, mint áprilisban - közölte kedden az unió statisztikai hivatala. Az Eurostat adatsora szerint a 15 tagú Európai Unió egészében 7,6 százalék - mintegy 11m6 millió - volt a bejegyzett állástalanok aránya az áprilisi 7,5 százalék után. Az euróövezet két legnagyobb gazdaságában romlott a munkanélküliségi mutató, Németországban az áprilisi 8,0 százalékról 8,1 százalékra, Franciaországban 9,1 százalékról 9,2 százalékra. A legkisebb arányt Ausztriában mérték 4,1 százalékkal (április: 4,0), a legmagasabbat Spanyolországban 11,4 százalékkal (11,3).

(MTI)