Vizsgálat az MFB-nél az agrárprivatizációk kapcsán

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálat indul a MFB-nél a nemrég magánkézbe adott 12 volt állami agrárgazdaság privatizációs körülményeinek tisztázására - tudta meg a Világgazdaság. Felvetődik, hogy a bank előző vezetése nem az előírt biztosítékokat és türelmi időket alkalmazta a kedvezményes hitelek nyújtásánál.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új vezetése felülvizsgálja a 12 volt állami tulajdonban lévő agrárgazdaság privatizációs tranzakcióit - a megindult ellenőrzés keretében jogászok tanulmányozzák a magánosítás körülményeit.

A cégek tavaly kerültek a bankhoz az ÁPV Rt.-től. A privatizációra úgy került sor, hogy az akkori koalíció a kétéves költségvetés megszavazásakor a társaságokat kivonta a tartós állami tulajdonú cégek köréből. Ezt követően az Orbán-kabinet az értékesítést kormányhatározatokkal irányította - a vállalatok 12,69 milliárd forintos névértéken, térítésmentesen átkerültek az MFB-hez.

Az akkori indoklás szerint a kormány a társaságokat "nemzeti érdekkörben" akarta tartani. A cégeket alapvetően a dolgozóknak szánták, ennek azonban ellentmondott, hogy a menedzsmentek és a felügyelőbizottságok tagjai is tulajdont szerezhettek. A vételhez a jogosultak által alapított konzorciumok kedvezményes, 3 százalékos kamatozású hitelt vehettek fel az MFB-től húszéves futam- és kétéves türelmi idővel.

Az eddigi vizsgálatok alapján feltehető, hogy az MFB előző vezetése a már az alapítói rendelkezésektől is eltért. A kedvezményes hitelezésnél sok esetben csak keretzálogjogot érvényesítettek a teljes vagyonra kiterjedő zálogjog helyett. Ráadásul az is előfordult, hogy a tőketörlesztésre vonatkozó kétéves türelmi időt jóval hosszabb időszakban állapították meg.

A szocialisták és a szabad demokraták szerint a fenti intézkedések arra voltak hivatottak, hogy a leköszönt Orbán-kormány az agrárcégeket saját klientúrájának kezére játssza.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MFB

Korábban:

Az MFB-re cserélik bankjaikat az agrárcégek
(2002. február 27.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek