Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy év haladék a hazai dohánygyáraknak

Vágólapra másolva!
Jövő április 9-éig még joga van a Philip Morris Magyarország Kft.-nek, hogy - az európai uniós normákkal ellentétben - mindössze hét nagykereskedelmi céggel juttassa el termékeit a boltokba. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa azért mondta ezt ki keddi döntésével, mert a kormány ez év április 9-én beiktatta ugyan a magyar jogba az uniós kartelltilalmat, ám a korábban megkötött szerződésekre a gyártóknak egy év haladékot adott.
Vágólapra másolva!

Egyelőre még versenghetnek a multinacionális dohánygyárak a kis hazai piacon: miként tudnak nagyobb részesedéshez jutni az évi 8-10 milliárdos nagykereskedelmi árrésből. Eddig a gyárak maguk is végezhettek nagykereskedést, vagy korlátozott számú közvetítő kereskedőt vehettek igénybe. Az Európai Unió szabályai ezt lehetővé tették számunkra, s így rendelkezett az 1997. évi kormányrendelet is.

Ez év április 9-én a kormány az új EU-direktívák alapján új rendeletet fogadott el. Az uniós normák bevezetésére azonban jövő április 9-éig haladékot adott. Lehetővé tette, hogy amennyiben a cégek piaci részesedése eléri a 30 százalékot, egy évig még maguk dönthessék el, hány nagykereskedővel kötnek szerződést, hogy eljuttassák termékeiket az üzletekbe. A kedvezmény azokat a társaságokat illeti meg, amelyek április 9-e előtt már rendelkeztek ilyen kizárólagosságot tartalmazó megállapodással.

A Philip Morris Kft. februárban szerződött hét nagykereskedelmi társasággal, az összes többit kizárva. Ezután fordult a versenyhatósághoz: jogszerű-e ez a forma. A versenytanács két ponton módosítást javasolt, de más kifogást nem emelt. Tegnap meghozott döntése szerint mivel az 1997. évi kormányrendelet - az akkori EU-normák alapján - lehetővé tette a verseny korlátozását, a Philip Morris egy évig mentességet élvez az európai kartellszabályok alól. Jövő áprilistól viszont a nagykereskedők egy részének háttérbe szorítása, a gazdasági versenyt korlátozó kartellnek minősül. Csak a 30 százaléknál kisebb részesedésű gyárak élhetnek vele.

A Philip Morris a februári szerződésekkel azért osztotta hét körzetre az országot, s terjeszti termékeit egy-egy nagykereskedő révén, mert így alkalmazkodott versenytársa, a British American Tobaco (BAT) Kft. korábbi keletű megoldásához. A BAT ugyanis saját nagykereskedelmi hálózatot hozott létre, kiküszöbölve partnereinek tevékenységét.

A Legfelsőbb Bíróság épp a jövő szerdán folytatja azt a versenypert, amelyben a BAT azt kéri, mondják ki, hogy korábbi fő nagykereskedelmi partnere, a Sepsiker Rt. tisztességtelen módon vonult ki a piacról, s adta át eszközeit a Gold Tobacco Kft.-nek. A Sepsiker viszont azt állítja, a dohánygyár tönkretette a céget, hogy maga kereskedhessen. Tisztességtelen versenyt panaszolva a Sepsiker viszontperli a British American Tobacót.

Kulcsár Anna

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Philip Morris


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről