Rekordévet zárt a Toyota

Vágólapra másolva!
Az amerikai kereslet élénkülése és a gyenge jen miatt - hazai riválisaihoz hasonlóan - rekordnyereséget ért el a Toyota március végén zárult pénzügyi évében. Piaci értéke alapján a világ legnagyobb autógyára 616 milliárd jenes rekordprofitot ért el az egy évvel korábbi 471 milliárdos nyereség után. A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők előzetesen 607 milliárdos profitra számítottak.
Vágólapra másolva!

A Toyota forgalma a pénzügyi év második felében 17 százalékkal, 8,2 trillió jenre nőtt éves összevetésben - áll az autógyár gyorsjelentésében.

A Hondához és a Nissanhoz hasonlóan a Toyota is az amerikai kereslet bővülésének és a kivitelt élénkítő gyenge jennek köszönheti a rekordnyereséget. Mindhárom japán autógyár az elmúlt évben növelte amerikai piaci részesedését, többek között a Ford rovására.

A tokiói börzén a Toyota részvényeinek árfolyama 0,9 százalékos drágulással reagált a kedvező bejelentésre, így a papírok értéke idén már 7 százalékkal nőtt. A Bloomberg által megkérdezett elemzők ugyanakkor nem számítanak a részvények további, jelentős drágulására: úgy vélik, hogy az eredmények már beépültek az árfolyamba, és az élesedő japán autópiaci verseny, valamint a jen felértékelődése korlátozza a Toyota további növekedését.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Toyota