<FONT color="#000000"> <P>Napi 2 dolláros fizetés a Nike és az Adidas indonéziai gyáraiban</P></F

Vágólapra másolva!
Az Oxfam Community Aid Abroad elnevezésű nemzetközi segélyszervezet nemrégiben elkészült legfrissebb elemzésében azt állítja, hogy a Nike és az Adidas sportszer-gyártó vállalatok termékeit készítő indonéziai gyárakban a dolgozók nyomorúságos és életveszélyes munkakörülmények között kénytelenek dolgozni. Az elemzés szerint ezekben a gyárakban egy munkás napi bére alig haladja meg a 2 dollárt.
Vágólapra másolva!

Az Oxfam jelentése szerint indonéz munkások tízezrei élnek nyomorban, és munkahelyükön életveszélyes körülmények között dolgoztatják őket. A két éven belül második alkalommal elkészített jelentés meglehetősen rossz időpontban került napvilágra az említett vállalatok szempontjából. Az alig három hónap múlva kezdődő labdarúgó világbajnokságon ugyanis a részt vevő csapatok többsége e két cég termékeit használja- írja a BBC.

Életveszélyes munka napi 2 dollárért

Az elemzés készítői azt próbálták kideríteni, hogy mennyi változás történt a legutóbbi vizsgálat óta. Ezek szerint a megvizsgált gyárakban továbbra is durván megsértik a dolgozók jogait, akik továbbra is nyomorban és félelemben élnek.

A munkások egy napi munkabére alig haladja meg a 2 dollárt, amelyből pedig a családok többsége képtelen megélni - áll az elemzésben. Az Oxfam állításai szerint azokat a dolgozókat, akik aktívan részt vállalnak valamelyik szakszervezet tevékenységében, egyszerűen eltávolítják az állásukból, sőt nem egyszer fizikai bántalmazásnak is kiteszik őket, a velük végeztetett munka pedig sokszor életveszélyes. Munkavégzés közben sok esetben történik súlyos, tartós egészségkárosodással járó baleset, főként az elavult, rossz minőségű gépek, és a belélegzett toxikus anyagok miatt.

Elutasított bírálatok

Az Adidas szóvivője természetesen elutasította az Oxfam vádjait, és leszögezte, hogy a közelmúltban megemelték az indonéz munkások fizetését, és a szakszervezeti mozgalmakat is az aktívabb működésre bíztatták. A szóvivő hozzátette: az Adidas arra törekszik, hogy minél kedvezőbb feltételeket biztosítson dolgozói számára.

Az Oxfam ugyanakkor cáfolja, hogy akár az Adidas, akár a Nike megpróbálna emberibb körülményeket biztosítani munkásai számára. A szervezet felhívja a fogyasztók figyelmét: nem lehetnek biztosak afelől, hogy az általuk vásárolt Adidas és Nike termékek megfelelő körülmények között készültek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Oxfam

Korábban:

Mianmarban lemondott a gyermekmunkáról a Triumph
(2002. január 29.)

"Melleket támogass, ne diktátorokat"
(2001. december 12.)

Jövedelmező gyermekmunka
(2001. október 11.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből