Infláció feletti díjbevétel a biztosítóknál

Vágólapra másolva!
Az egy főre eső biztosításdíj-bevétel tekintetében Magyarország messze elmarad a nyugat-európai élmezőnytől, így jelentős fejlődési lehetőségekkel rendelkezik a szektor. Idén a díjbevételek növekedése meghaladja majd az inflációt - vélekedik Utassy László, az OTP-Garancia elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Idén az életbiztosítási ágazat visszaesése ellenére a 9,2-9,3 százalékra jósolt inflációt meghaladó mértékben növekedhet a biztosítási piac. Ez elmarad ugyan a múlt évi 30 százalékos bővüléstől, de még mindig igen jelentős. Sőt a következő 4-5 évben is a szektor legalább 10 százalékos gyarapodásával lehet számolni - fejtette ki Utassy László, az OTP-Garancia elnök-vezérigazgatója a Pénzvilág 2001-2002 konferencián.

Az elmúlt tíz évben a leginkább elmaradott életbiztosítási ágazatban tizenötszörösére, a nem élet üzletágban pedig ötszörösére emelkedtek a biztosításdíj-bevételek. A piaci koncentráció viszont alig csökkent. Az első három negyedéves számok azt mutatják, hogy a hat legnagyobb társaság díjbevétel szerinti piaci részesedése még mindig eléri a 90 százalékot - emelte ki a szakember. Az életbiztosítási ágazatot hét biztosító uralja. Náluk fizetik be a díjak 89 százalékát. Az elmúlt évtized egyik legnagyobb változását az ING Nationale-Nederlanden (ING NN) piacra lépése jelentette. A társaság ugyanis rövid időn belül több mint 30 százalékos részesedést szerzett az életbiztosítási piacon, így piacvezetővé vált.

Gyors növekedésének okai közé sorolható a széles körű ügyfélhálózat kiépítése, a magas ügynöki jutalékok, valamint hogy elhitették ügyfeleikkel, viszonylag hosszabb távú, magas díjfizetéssel járó befektetésükkel mennyire jól járnak. Hasonló sikersztorira a közeljövőben a piaci szereplők fejlődése miatt már nem lehet számítani. A többi biztosító egyébként kíváncsian várja, hogy az ING NN 1992-1995 között kötött szerződéseinek hamarosan sorra kerülő lejárata után az ügyfelek vajon maradnak-e vagy más társasághoz pártolnak át, esetleg nem kötnek újabb életbiztosítást.

A nem életbiztosítási piacon az Allianz Hungária Biztosító részesedése kiemelkedően magas. A gépjármű-biztosításokból származó díjak több mint fele hozzájuk folyik be, és a vagyonbiztosítás terén is a második legnagyobbnak számítanak. Őket a Generali-Providencia, az AB-Aegon, az OTP-Garancia és az Axa követi a nem élet üzletágban.

Magyarországon mindössze 120 euró az egy főre eső éves díjbevétel. A régióban Lengyelországban (150 euró) és Csehországban (200 euró) is többet költenek biztosításra. Az európai élvonalhoz képest Magyarország lemaradása még nagyobb, hiszen például Svájcban 4500 eurót, Nagy-Britanniában 3500 eurót, Hollandiában pedig 2500 eurót fordítanak évente biztosításra a lakosok. Magyarországon a lakossági megtakarításokból 6,2 százalékot képviselnek a biztosítási megtakarítások.

A közeljövő egyik lényeges kérdése, hogy a magyar piacon szükség van-e több mint 20 biztosítóra. Viszonylag új területnek számít a biztosítók és a bankok együttműködése, vagyis a keresztértékesítés. Enélkül nem tudnak előrelépni a biztosítók - vélekedett Utassy. Portugáliában és Spanyolországban az életbiztosítások 70-80 százalékát, Ausztriába pedig felét a hitelintézetek adják el. A nem életbiztosítások terén azonban nem játszik ilyen jelentős szerepet a banki értékesítés.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Kötelező 2002
(az Üzleti Negyed összeállítása - minden amit a biztosításokról tudni lehet)

Korábban:

Jóval kevesebben váltanak biztosítót, mint tavaly
(2001. december 4.)

Egyre kockázatkerülőbbek a biztosítók
(2001. november 20.)