Szeptembertől többet fizetünk a tankönyvekért

Vágólapra másolva!
Idén a középiskolák első osztályába lépők fizetnek legtöbbet - csaknem tízezer forintot - a tankönyveikért. Legolcsóbban az általános iskolák alsó tagozatosai juthatnak a kiadványokhoz: az 1-4. osztályosoknak átlagosan 2-4000 forintba kerül a tankönyvcsomag. A felsősök 5-6000 forintért vásárolhatják meg könyveiket.
Vágólapra másolva!

A tankönyvek ára széles skálán mozog. A legolcsóbb kiadvány már 150 forint körül megkapható, a drágábbakért - főleg nyelvkönyvekért - pedig akár négyezer forintot is elkérnek a forgalmazók. Egy könyv átlagosan 690 forintba kerül.

Szakemberek szerint a magyar kiadványok árai még így is jóval az uniós átlag alatt maradnak. Nyugat-Európában a bruttó éves átlagbér közel 15 százalékát költik évente tankönyvekre a szülők. Ha e tekintetben is megkezdődik a felzárkózás, akár 18-20 ezer forintot is fizethetnek tankönyvükért a magyar diákok.

Idén közel 200 millió forinttal emelkedett - a tavalyi 3,1 milliárdról 3,3 milliárd forintra - a tankönyvtámogatás központi finanszírozása. A pénzt differenciáltan, elsősorban a szociális szempontokat figyelembe véve oszthatják fel az iskolák.

A tanulói létszámot figyelembe véve mindez azt jelenti, hogy átlagosan 2390 forintot kap egy-egy diák. A központi támogatás számítások szerint a tankönyvi kiadások 25-30 százalékát fedezi.

A szeptemberi tanévre készített tankönyvjegyzéken 147 kiadó 2037 tankönyvet kínált az iskoláknak. Az intézmények csaknem 14 millió kiadványt rendeltek meg összesen 7,3 milliárd forint értékben. Évfolyamonként és tantárgyanként több mint húszféle kiadvány készült. A legtöbb kiadványt - hatmillió darab könyvet közel 2,7 milliárd forint értékben - a Nemzeti Tankönyvkiadó jelentette meg.

A kiadók 173 új tankönyvet dobtak piacra, melyek nagy részét a megváltozott tantervi szabályozás - a kerettantervek idei bevezetése - miatt dolgoztattak át a szakírókkal. Eredetileg 284 új kiadványt nyújtottak be engedélyeztetésre a bírálóbizottságoknak, azonban 111 könyv nem felelt meg a szakmai kritériumoknak.

Az iskolák átlagosan 10-12 kiadótól rendelték meg a tanításhoz szükséges könyveket. Előfordult olyan intézmény, amely egyetlen cégtől rendelte az összes könyvet, s akadt olyan is, amely több mint ötven kiadóval szerződött.

Az iskolák a megrendelt kiadványokat legkésőbb augusztus végéig kapják kézhez.

Kirády Attila

(Népszava)