Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Összeomlóban a palesztin gazdaság

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet elemzése szerintt az elmúlt hónapok zavargásai miatt 4 milliárd dolláros veszteséget szenvedett, és tavaly október óta gyakorlatilag összeomlott a palesztin gazdaság. Ciszjordánia és a gázai övezet GDP-je ez idő alatt a felére csökkent és az autonóm, illetve a megszállt területeken minden negyedik palesztin lakos munkanélküli. Az izraeli gazdaság is megszenvedte a konfliktust, a GDP 1,9 százalékkal csökkent. A legnagyobb veszteségek az építőiparban és a mezőgazdaságban keletkeztek, ahol a palesztin munkások többségét alkalmazzák.
Vágólapra másolva!

A palesztin-izraeli konfliktus miatt a palesztin gazdaság legalább négymilliárd dollár kárt szenvedett az elmúlt hónapokban. Az izraeli blokád miatt minden negyedik felnőtt palesztin lakos munka nélkül van az autonóm területeken és az Izrael által megszállt területeken. A palesztin gazdaság tavaly október óta gyakorlatilag összeomlott - írták a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elemzői a pénteken nyilvánosságra hozott elemzésükben.

A tavalyi harmadik negyedévben 145 800 palesztin vállalhatott munkát Izraelben. Számuk az utolsó negyedévben 45 600-ra csökkent. Idén az első negyedévben átlagosan 72 ezren dolgozhattak Izraelben, de ez is 50 százalékkal kevesebb a legutóbbi zavargások előtti mennyiségnek - írták az elemzők.

Ciszjordánia és a gázai övezet GDP-je - tavaly október óta átlagosan napi 6 millió dollár veszteséggel - a felére csökkent. Az egy főre jutó GDP ezeken a területeken 1999-ben 1940 dollár volt, ebban az évben 7 százalékos volt a palesztin gazdaság növekedése. Tavaly év végére az egy főre jutó GDP évi 1630 dollárra, az 1994-es szintre süllyedt. A magánberuházások 1999-hez képest 20 százalékkal csökkentek.

A hivatalos szegénységi szint alatt él a 2,1 milliós ciszjordániai palesztin lakosság 55,7 százaléka, és az 1,2 milliós gázai övezeti lakosság 81 százaléka. Márciusi felmérés szerint a palesztin háztartások 10,7 százaléka minden jövedelemforrását, 49,2 százaléka pedig a szokásos jövedelmének több mint felét elveszítette - olvasható az ILO tanulmányában.

Az izraeli gazdaságnak 1,9 százalékos GDP-vesztést okozott eddig a konfliktus, az ILO összesítése szerint. A körülbelül 2 milliárd dollárnak megfelelő veszteség főleg az idegenforgalomban, az építőiparban és a mezőgazdaságban jelentkezik; az utóbbi két ágazatban foglalkoztatták korábban a palesztinok többségét.

(MTI)

Ajánlat:

Nemzetközi Munkaügyi Szervezet

Palesztin Központi Statisztikai Iroda

Korábban:

Húszezer izraeli telepes tüntetett Sharon és a tűzszünet ellen
(2001. június 7.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről