Öt százalék alatt az infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak júniusban havi összevetésben 0,4 százalékkal csökkentek, éves összehasonlításban pedig 4,8 százalékkal nőttek - közölte csütörtökön honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők előzetesen 5,5 százalék körüli inflációra számítottak.
Vágólapra másolva!

A maginfláció júniusban májushoz képest 0,4 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5,7 százalékos volt; az első félévben az árak átlagosan 5,9 százalékkal nőttek éves szinten - áll a hivatal jelentésében.

A nyugdíjas fogyasztói kosár árszínvonala júniusban, havi összevetésben 0,7 százalékkal csökkent, míg éves összevetésben 5,1 százalékkal nőtt.

Kedvezőnek tartották a júniusi 4,8 százalékos éves inflációs adatot a távirati iroda által megkérdezett elemzők, bár mindannyian úgy vélték, hogy a következő hónapokban nem valószínű az árszínvonal-emelkedés ütemének további csökkenése.

Detrekői László, a CIB Bank elemzője elmondta, hogy az élelmiszerek ára rendszerint július-augusztusban csökken jelentősen, és elképzelhető, hogy a szezonális hatások ezúttal egy hónappal korábban jelentkeztek. Ennek alapján valószínű, hogy a következő hónapokban ismét 5 százalék feletti lesz az infláció. Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház elemzője elmondta: a jegybank által 2002-re jelzett külső és belső egyensúlyi veszélyek ugyanis továbbra is fennállnak. Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezetője szerint a közszféra második félévi jelentős bérkiáramlásának hatása 2003-ban lesz majd érezhető. A kutató úgy vélte, hogy a fogyasztói árak növekedési ütemének leszorítása ugyan deklarált célja a kormányzatnak, ám vélhetően a költségvetés magas hiánya miatt a kabinet kisebb ellenállást tanúsít majd az áremelkedések ellen, mint a hiány további növelésével szemben.

(Üzleti Negyed - MTI)

Ajánlat:

KSH

Korábban:

MNB: 50 bázispontos kamatemelés
(2002. július 8.)

Változatlan a jövő évi inflációs cél
(2002. július 5.)