Nem kell visszafizetni az agrártámogatást

Vágólapra másolva!
A Medgyessy-kormány ki akarja vezetni a mezőgazdasági termelőket az adósságcsapdából, ezért beruházási támogatások visszafizetésének elengedéséről döntött - mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón, pénteken. Az intézkedés 1100 gazdát érint, az elengedett összeg pedig 1,7 milliárd forintot tesz ki.
Vágólapra másolva!

Németh Imre elmondta, hogy a mezőgazdaági termelők 1993-tól a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapból, 1995-ben a Mezőgazdasági és Erdészeti Alapból kaphattak visszatérítendő támogatást, építési beruházásokhoz, gépek vásárlásához, és ültetvény-telepítéshez. A támogatást a beruházás befejezése után négy év alatt kellett törleszteni, ám 1995-ben az aszálykárok miatt az akkori kormány lehetővé tette az érintett termelőknek a visszafizetés átütemezését, és azóta a gazdálkodók romló pénzügyihelyzete miatt többször is átütemezésre került sor.

A miniszter kifejtette, hogy a kormány elsősorban azokon kíván segíteni az 1993-1995 között felvett visszafizetendő agrár-beruházási támogatások visszafizetésének elengedéséről, akik önhibájukon kívül kerültek lehetetlen helyzetbe.

Az intézkedés összesen több mint 1100 gazdát érint, a fennálló kötelezettség elengedése pedig több mint 1,7 milliárd forintot tesz ki.

Nem kapnak mentesítést azok a gazdálkodók, akik nem valósították meg a fejlesztéseket, illetve nem teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, akiktől visszavonták a támogatást, és akik felszámolás, vagy végelszámolás alatt állnak.

A tartozás elengedéséhez a gazdálkodónak igazolást kell kérnie az illetékes megyei földművelésügyi hivataltól, hogy korábban bejelentette az őt ért természeti károkat, vagy az esetleges értékesítési nehézségeket, és a kapott igazolást 2002. október 31-ig kell eljuttatnia a Magyar Államkincstár Rt. megyei fiókjaihoz.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

FVM