Vágólapra másolva!
Az idén a GDP akár 4 százaléknál is gyorsabban növekedhet, majd 2003 és 2004 között várhatóan 4,5-5 százalékkal, ezt követően pedig 5-5,5 százalékkal bővül - mondta Burány Sándor, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára pénteken az Elektrolux AB rendezvényén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint a beruházások idén 4-6 százalékkal, jövőre 6-8 százalékkal, majd ezt követően 9-11 százalékkal bővülhetnek. A reálbérek idei több mint 7 százalékos emelkedését követően jövőre 6 százalékos bővüléssel számolunk és azzal, hogy 2004-től a reálbérek emelkedése 3 százalék körül alakul, elmarad a GDP bővülési ütemétől - mondta Burány Sándor.

Hozzátette, hogy prognózisuk szerint az export jövőre 8-10 százalékkal, majd 11-14 százalékkal növekszik. A monetáris politikáról szólva hangsúlyozta, hogy lényeges szigorítás nem várható és a reálfelértékelődés mértéke évi 2-3 százalékos lehet. Burány Sándor leszögezte, hogy a magyar gazdaság erős, de lassuló növekedési pályára került, amit a beruházások és az ipari termelés kedvezőtlen alakulása jellemez. Az államtitkár úgy vélte, hogy az előző kormány későn reagált a visszafogottabb növekedésre és a külpiaci dekonjunktúrára.

Az eredmények között említette, hogy az infláció érdemben csökkent az elmúlt évben és jó esélyt lát arra, hogy a kedvező tendencia tovább folytatódik.

Az idei folyamatokat elemezve Burány Sándor elismerte, hogy egy általános fellendülés jelei még nem mutatkoznak, ám hozzátette, hogy kedvező változások kezdődtek. Példaként az ipari termelést említette, a csökkenés megállt és szerény bővülésről adtak számot a cégek. Jó jelnek tekintette a beruházások 8,6 százalékos bővülését az első negyedévben, ám figyelmeztetett az államháztartás és a fizetési mérleg első négyhavi hiányára. Az államtitkár szerint a folyó fizetési mérleg hiánya középtávon még nőni fog, ám a GDP 5 százalékos bővülése mellett nem fogja meghaladni a bruttó hazai termék 3,5-4 százalékát. Feladatként jelölte meg az államtitkár az államháztartás hiányának 1-1,5 százalékpontos csökkentését évente.

Az adókedvezményekről szólva elmondta, hogy 2001-ben a külföldi társaságok 15 milliárd forint, míg az idén 21 milliárd forint adókedvezményt vettek igénybe. Burány Sándor hangsúlyozta, hogy a kedvezmények jelenlegi formájukban ellentétesek az uniós gyakorlattal, ezért változtatásra lesz szükség. A helyi adókedvezményeket meg kell szüntetni, ám a csatlakozásig megadott adókedvezményt mint szerzett jogot, tovább lehet vinni.

Burány beszámolt arról, hogy 2003-től már az EU szabványoknak is megfelelő adójogszabályokat vezetnek be. Az államtitkár hangsúlyozta a kormány befektetőbarát, átlátható, kiszámítható gazdaságpolitikát ígér. A Pénzügyminisztérium fontos törekvésésnek nevezte, hogy elkerüljék a tervezett és a tényleges adatok közötti jelentős eltérést.

(MTI)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

IMF: tiszteletre méltó a magyar GDP-növekedés
(2002. június 5.)

László Csaba: fokozatos GDP-növekedés 5-6 százalékig
(2002. május 26.)