A közbeszerzési eljárások értéke 28 százalékkal nőtt

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben 1173 közbeszerzési eljárás fejeződött be, ebből 1041 eredményesen; három hónap alatt összesen 185,3 milliárd forint értékű közbeszerzési ügyben döntöttek - áll a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. által a közbeszerzések tapasztalatairól készített tanulmányban. Az elbírált tenderek száma 24 százalékkal, értéke 28 százalékkal nőtt éves összevetésben.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben az eljárások 31 százalékát központi költségvetési szerv, 23 százalékát önkormányzat és önkormányzati intézmény indította - közölte Tunyogi László, a cég ügyvezető igazgatója pénteki, a tanulmány megállapításait ismertető sajtótájékoztatóján. A legtöbb ajánlatot, 22-t a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kérte, az ajánlatkérések értékét tekintve pedig a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) vezeti a listát. Az MKGI 13 darab közbeszerzési eljárást írt ki, 25,8 milliárd forint értékben. Ebben szerepel az a központosított közbeszerzési eljárás is, amelyben 21,8 milliárd forint értékben iroda- és számítógépeket szereztek be.

A nyertes tenderek értékét tekintve a Mol Rt. volt a legeredményesebb, a társaság tizenegy tendert nyert az első negyedévben, 7,4 milliárd forint értékben. A Hérosz Építőipari Rt. három tenderen 6,1 milliárd forint értékű munkát nyert. Négy tenderen győzött a Baucan Rt., ezek révén 6 milliárd forint értékű megrendelést kapott. A legtöbb eljárást, 31-et a B. Braun Medical Kft. nyerte, megelőzve a Johnson and Johnson Kft.-t amely 22 eljárást nyert.

A lefolytatott közbeszerzések 73 százaléka nyílt, 12 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8 százaléka tárgyalásos volt. Ezzel szemben az értéket tekintve csak 43 százalék a nyílt eljárások aránya, 24 százaléka tárgyalásos, 25 százaléka nyílt előminősítésű volt.

A területi megoszlást tekintve Budapesten írták ki a legtöbb közbeszerzési eljárást.

(MTI)

Ajánlat:

A Közbeszerzések Tanácsának honlapja