A foci-vb nem pörgette fel a turizmust

Vágólapra másolva!
Elmaradt a légitársaságok remélt utasinváziója a távol-keleti labdarugó-világbajnokság alatt - írta a Világgazdaság. Mindemellett több meccs helyszíni nézettsége is elmaradt a várttól 500-800 ezer dollár bevételkiesést okozva a rendezőknek.
Vágólapra másolva!

Az Európában és az Egyesült államokban terjeszteni kívánt jegyek sokszor a rendezők nyakán maradtak, hiszen a távol-keleti országokba utazni nem olcsó mulatság. A FIFA a Magyar Labdarúgó-szövettséghez (MLSZ) is eljuttatott 77 jegyet, ezen 15-en osztozkodhattak.

Az MLSZ szerint egyébként egy kéthetes japán/koreai futballturizmus (szállás, utazás, étkezés nélkül) 600 ezer forintba kerül. Nem meglepő tehát, hogy hazai szurkolók legnagyobb része inkább a tévét választotta, ha kedvenc válogatottjának akart szurkolni. Egyes vélemények szerint alig százan utaztak a Távol-Keletre a vébé alkalmából.

A légitársaságok közül sokan a világbajnokságtól remélték helyrezökkenteni megtépázott pénzügyi mérlegüket - sikertelenül. A várt utazási hullám elmaradt - a japán idegenforgalmi minisztérium számításai szerint júniusban mintegy 130 ezer japán turista érkezése várható Koreába, míg tavaly - ugyanezen időszakban - 220 ezren utaztak.

Jobban fogytak a tévék

A világbajnokság rendezése kapcsán 5 százalékkal több televíziót értékesítettek, mint egy évvel korábban. Színes tévékből és DVD-ből összesen 821 ezer darabot értékesítettek, videokamerákkal és plazmatévékkel együtt pedig összesen 154,5 milliárd jent (312 milliárd forint) kerestek. Ez 9 százalékkal nagyobb, mint tavaly.

Hazánkban is csak szerényen emelkedett a tévévásárlási kedv: elsősorban a 70 centiméteres átmérőjű készülékek fogytak - ám azok is főleg a multik akcióinak keretében.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A gazdaságnak német vb-győzelem használna leginkább
(2002. június 20.)

Márkák harca a gyepen
(2002. június 20.)

Váratlan vb-eredmények - milliárdos nyeremények
(2002. június 18.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek