Milliókat keresnének a végzős diákok

Vágólapra másolva!
Az idén végzős diákok 66 százaléka Budapesten szeretne elhelyezkedni. A megkérdezettek fele három éven belül középvezető szeretne lenni, egyharmaduk mindezt egy 50-100 fős cégnél szeretné véghezvinni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A diákok kétharmada Budapesten szeretné elkezdeni pénzkereső életét. Jóval kevesebben vállalnának munkát külföldön. A válaszadók 65 százaléka vállalna ingázást, ezek harmada még akkor is, ha az utazás másfél órát venne igénybe - olvasható a Mercer Kft. Kutatóinak, a Budapesti Műszaki Egyetem karrierközpontjával közösen elkészített tanulmányában.

A frissen diplomázott réteg ambiciózus, de egyben reálisak - a megkérdezettek fele három éven belül középvezető szeretne lenni (a kutatók szerint a megcélzott fizetések sincsenek távol a valóságtól). A pályakezdőknél a munkabér megállapítása a legfontosabb, amit a jó előrelépési lehetőség, a szakmai fejlődés és a jó légkör követ.

Az elérni kívánt fizetések

Pályakezdőként (százalék)

3 év múlva (százalék)

2 millió forintig

73

19

2-3 millió forintig

21

40

3-4 millió forintig

6

21

4-5 millió forintig

-

11

5 millió forint felett

-

9

(forrás: Mercer Kft.)

Harminc százalék 51-100 főt foglalkoztató cégnél szeretne munkaszerződést kapni, ennél kisebb cégekhez ugyanennyien mennének. A 101-500 fős cégekhez a megkérdezettek 22 százaléka készül. Tizenhét százalék maradt tehát a 500 főnél is többet foglalkoztató vállalatokra.

Érdekes, hogy a válaszadók leginkább a szakmájukban szeretnének elhelyezkedni, ám amikor a konkrét tevékenységre kérdeztek rá a kutatók, ehhez képest eltérő válaszok születtek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Karriercentrum
(Az Üzleti Negyed szolgáltatása)

Korábban:

Topmenedzseri fizetések: realitásvesztés
(2002. május 27.)

Napi egymilló forintot is meghaladta a rekordfizetés
(2002. május 23.)

Súlyos árat fizetnek a hazai felsővezetők a nyugati bérszínvonalért
(2001. június 27.)