Amerika okozta fekete nap a tőkepiacokon

Vágólapra másolva!
Mini krach gyanúja lebegett szerda reggel a globalizált tőkepiacok felett. Előző este ismét Amerikából indult el a futótűzként terjedt zuhanás. A magyar részvénytőzsde indexe is lefelé konyult, de úgymond válság nem alakult ki. A korábbi leckékből tanulva az elszámolóház olyan letéti előírásokat hozott, hogy a tegnapi esést "vígan" kibírta a BÉT.
Vágólapra másolva!

A XX. század utolsó évtizede első pénzpiaci rengésének Mexikó volt a epicentruma, ám az úgynevezett 1995-ös "tequilaeffektus" még nem hagyott nyomot Budapesten. Az első nagy traumát 1997. október 23-a hozta, amikor "bedőlt" a hongkongi tőzsde. Akkor a befektetők megtanulták, hogy a magyar ünnepek alatt történő nemzetközi eséseket nem lehet átaludni, arra hatványozottan reagálnak az első piaci napon.

Így történt október 28-án is, a BUX 16,5 százalékot zuhant, és a tőzsdetitkárságnak rövid időre számos papír kereskedését is fel kellett függesztenie, mert a részvények zöme a megengedett napi 20 százalékos ármozgásnál nagyobbat esett. Akkor a Dow Jones is történelmet írt a maga 7 százalékos zuhanásával: mélypontja 6971 pont volt, míg a válság fészkeként szolgáló hongkongi tőzsde indexe, a Hang Seng 1211 pont elvesztése után 9059 pontos mélységben állt meg. Az akkori időben tévedhetetlen gurunak számító Soros György is 2 milliárd dollárt vesztett kockázati alapjaival, pedig ő korábban megjósolta az ázsiai eseményeket.

A következő piacrengető eseményre egy évet sem kellett várni, és fekete csütörtökként írtuk le 1998. augusztus 11-ét. A BUX második legnagyobb zuhanása 14,3 százalékos, 918 pontos volt. Akkor tört ki az orosz gazdasági válság, amely a pénzpiacra is átragadt, és a forint árfolyama történelmi mélypontra süllyedt. Akkor tanultuk meg, hogy a KGST által font köldökzsinórok még erősek, a gyógyszergyártók és a FÁK piacaira exportáló Graboplast is leértékelődött a nagyhatalom megingása miatt.

Az ezredfordulóig viszonylag sima volt az út, az indexek visszakapaszkodtak, sőt a technológiai szektor felértékelődése felgyorsította a piacok erősödését. A csalódás 2000 májusában következett be, akkor kezdtek kidurranni a technológiai lufik. Ezt már tulajdonképpen Amerika számlájára írták a befektetők, ettől kezdve a piacokat az USA mozgatta. A visszaesés tavaly szeptember 11-én gyorsult fel, amikor a terrorizmus betört a tőkepiacokra, és azóta folyamatosan derülnek ki az amerikai tőzsdei világ eddig láthatatlan gyenge pontjai.

Lassan már komolyan kell aggódni a befektetői bizalom megmaradásáért, de valószínűleg arra kell számítani, hogy a kisbefektetők tömegesen hagyják el a piacokat. A tőzsdék újkori történetében kritikus pontokká válnak majd a legnagyobb világhatalmak nemzeti ünnepei és országjelképei. Ha az ügyfelek megbocsátják majd a könyvvizsgálók "félrelépéseit" és a manipulált elemzői ajánlásokat, akkor is áthatja majd a piacokat a terroristáktól való állandósult félelem.

Horváth Gergely, a magyar elszámolóház, a Keler Rt. vezérigazgatója a tegnapi napot nem minősítette kritikusnak. A korábbi események olyan óvatossá tették az elszámolóházat, hogy a határidős piacok nyitott pozícióihoz tartozó letétek összege kibír egy ilyen napot. A részvények esetében 10 százalékos ármozgást, a BUX esetében pedig 5 százalékot fedez a mai rendszer.

Kecskeméti Judit

(Magyar Hírlap)

Korábban:

BUX: 4,16 százalék veszteség záráskor
(2002. június 26.)

Súlyos tőzsdei veszteségek: beütött a WorldCom ménkő
(2002. június 26.)

Felfüggesztették a WorldCom részvényeit
(2002. június 26.)