Kevésbé nő a gázolaj ára

Vágólapra másolva!
A gázolaj jövedéki adója a tervezettnél kevésbé - 6 százalékkal - emelkedik, a benziné az elfogadott mértékben nő július 1-jétől - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter pénteken. Így 9 forint helyett 4,80 forinttal emelkedik a gázolaj jövedéki adója július 1-jétől. A kieső adóbevételeket a kabinet többek közt a dohányárúk adójának előrehozott emelésével pótolja.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a tervezettnél kisebb adóemelés mintegy 4,5-5 milliárd forint bevételkiesést jelent a központi költségvetés számára, de más forrásokból a kormány ugyanekkora többletbevételre számít. A kormány előrehozza a dohánytermékek adójának 2003. január 1-től tervezett adóemelését, amitől 2,5-3 milliárd forintnyi pluszbevétel várható, míg néhány vámintézkedés mintegy 2 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit.

Az intézkedés indoklásaként László Csaba elmondta: a fuvarozók képviselői közölték a kormánnyal, hogy a szakma nehéz helyzetbe kerülne a 9 forintos adótartam-emelés nyomán. Ezen túl a mérsékeltebb emelés mellett szólt az is, hogy a kamionosok sok esetben az országba való belépés előtt vagy a magyar határ elhagyása után tankolnak, és a nagyobb áremelkedés jelentős bevétel-kiesést okozott volna a büdzsének.

A pénzügyminiszter közölte azt is, hogy a kormány azt szeretné, hogy az Országgyűlés a házszabálytól eltérő módon, rendkívüli eljárásban vitassa meg a jövedéki adóval kapcsolatos módosításokat.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Megugrik az üzemanyag jövedéki adója
(2002. május 6.)