Elbocsátásokhoz vezethet a vasárnapi szabadnap

Vágólapra másolva!
A Munka törvénykönyve módosítása nincs összhangban a kormány által hangoztatott gazdaságélénkítő tervekkel és nem segíti a vállalkozások versenyképességének növekedését - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke hétfőn. Az alelnök szerint a módosító javaslat elfogadása növelné a vállalkozások terheit és nehezítené a munkaszervezést.
Vágólapra másolva!

Rolek Ferenc elmondta: a módosító javaslat drágítja a hétvégi munkát és kötelezővé teszi a szakszervezeti képviselők munkakedvezményeinek pénzbeli megváltását.

A javaslat szerint a 2-3 műszakban dolgozóknál nem lehetne vasárnapi munkát végezni, ami az alelnök szerint több cégnél csaknem fél műszaknyi munkaerő elbocsátását jelentené, bár Rolek Ferenc úgy tudja, hogy a javaslat módosítására már született képviselői indítvány. Rolek Ferenc közölte: a gyakorlatban komoly munkaszervezési akadályokat okozna, ha 40-ről 48 órára növelnék a hétvégi pihenőidőt: az alelnök szerint "így nem lehet műszakot váltani".

Rolek elmondta azt is, hogy bár voltak informális, kétoldalú tárgyalások a törvény módosításáról, azok nem helyettesítették a hagyományos, háromoldalú érdekegyeztetést.

(MTI)