A francia tőkepiac kivár a választások után

Vágólapra másolva!
A gyengélkedő tőkepiacok megvárják, sikerül-e az vasárnap megválasztott francia jobbközép kormánynak beváltania vállalkozásbarát ígéreteit, mielőtt emelkedéssel üdvözlik a szavazási eredményt - nyilatkozták párizsi elemzők hétfőn. Az eredmény mindenesetre lehetővé teszi a májusban újjáválasztott Jacques Chirac köztársasági elnöknek, hogy végrehajtsa adócsökkentési ígéreteit és megindítsa a nyugdíjreformot.
Vágólapra másolva!

A tőkepiacok optimizmusa azért nem egyértelmű, mert a tőzsdék világszerte gyenge teljesítményt nyújtanak, és azt sem tudni, hogyan egyeztethetők össze az ígért franciaországi változások részint az EU-beli költségvetési korlátokkal, részint a szakszervezetek ellenkezésével.

A májusi elnökválasztás óta a párizsi értéktőzsde irányadó indexe 12 százalékkal esett: pénteken 2,89 százalékos veszteséggel 3843,07 ponton zárt a CAC-40-index, ami szeptember 21-edike óta a legalacsonyabb érték.

Chirac programjának központi eleme a gazdaság "újraindítása": az elnök öt év alatt 30 százalékos adócsökkentést ígért; a szeptemberben fizetendő adóelőleget már 5 százalékkal csökkentenék. A francia államháztartás hiánya azonban akár 2,5 százalékos lehet a GDP arányában, és az uniós igények szerint az ország büdzséjének 2004-ben egyensúlyban kell lennie.

(MTI)

Korábban:

Abszolút többséget szerzett a jobboldal Franciaországban
(2002. június 16.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Solomon, Muriel: Nehéz főnökök, nehéz kollégák