EU-bővítés: ne legyenek túlzott követelések

Vágólapra másolva!
A tíz tagjelölt országban politikai döntést kellene hozni arról, hogy a mielőbbi csatlakozás érdekében ne támasszanak túlzott anyagi követeléseket az Európai Unióval szemben - hangsúlyozta szerdán Jürgen Köppen, az Európai Bizottság Budapesti Delegációjának vezetője, az Európai Újságírók Szövetsége Magyar Tagozatának rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Fontos dátumként jelölte meg a nagykövet október 16-át, amikor az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza országjelentéseit arról, hogy mely országokat tartja késznek a csatlakozási tárgyalások év végi befejezésére. December 12-én pedig a koppenhágai EU-csúcsértekezleten pedig várhatóan döntés születik arról, mely országok csatlakozhatnak valóban 2004-ben az unióhoz.

A nagykövet szerint Magyarország a csatlakozás utáni első három évben 1-1 milliárd euró EU-támogatást kapna évente, de komoly gondnak látja, hogy az ország képes lesz-e az uniós feltételrendszernek megfelelni, hogy felvehesse ezt a pénzt. Általános tapasztalat, hogy az új tagországok túlértékelik a pénzfelvételi és -felhasználási képességeiket, s ezért igen komoly összegeket elveszítenek - mondta.

Egy újságírói kérdésre válaszolva az EU-nagykövet közölte: nem hiszi, hogy a magyar gazdák rosszul járnának, ha esetleg - ahogyan azt néhány EU-tagország követeli - egyáltalán nem kapnának közvetlen mezőgazdasági támogatást.

Jürgen Köppen valós veszélynek tartja ugyanakkor, hogy az új tagok nettó befizetőkké válnak, mert nem tudják igénybe venni az összes EU-támogatást. Ennek áthidalására rendelkezésre áll ugyan egy bizonyos kompenzációs összeg, de ezt a helyzetet mindenképpen el kellene kerülni - mondta.

(MTI)

Ajánlat:

Az Európai Bizottság Budapesti Delegációjána

Korábban:

Tavaly 15 milliárd eurót spórolt az unió
(2002. június 5.)