Az ÁSZ vizsgálhatja az állammal szerződő magáncégeket is

Vágólapra másolva!
Az üvegzseb-politika működtetéséhez nyújt segítséget a pénzügyi kormányzatnak az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Ugyanakkor jó lenne többet és pontosabbat tudni a közelmúltról, arról, hogy az Orbán-kormány idején a néhány "szent tehén" miként bánt az adófizetők pénzével - mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.
Vágólapra másolva!

A pénteki kormányülésen elfogadták az ÁSZ vezetőjének javaslatát a közbeszerzési pályázatok átláthatóbbá tételéről. Ám az ÁSZ-ról szóló kétharmados törvény módosítása időigényes. Kovács Árpád azt indítványozta, hogy az állam intézményeinek a jövőben a közbeszerzési pályázatok nyerteseivel kötendő szerződéseiben szerepeljen, az ÁSZ és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálódhat az adott ügyben. László Csaba pénzügyminiszter pénteken az ÁSZ-hoz látogatva arról tájékoztatta az elnököt, hogy a jövőben e feltétel automatikusan beépül a szolgáltatási és vállalkozási szerződésekbe. Eddig a magáncégekkel kötött megállapodásokat az ÁSZ nem ellenőrizhette.

Kovács Árpád kifejtette: különösen az elmúlt három évben akadályozta a számvevőszék vizsgálatait a ma még érvényben lévő szabályozás. A szervezet elnöke a Magyar Hírlap kérdésére válaszolva elmondta, az MTV Rt. vagy a Nemzeti Üdülési Alapítvány tulajdonában lévő rt. esetében az volt a probléma, hogy egyértelműen csak a tulajdonos közalapítványra terjed ki a számvevők hatásköre. Az M3-as autópálya beruházásának pénzügyi ellenőrzése, az Országimázs Központ vizsgálata esetében pedig az gátolta a vizsgálatot, hogy a magáncégekkel való szerződések titkosságára, illetve a magánvállalkozás esetében hatáskörhiányra hivatkoztak. Az ÁSZ elnöke megjegyezte, az állammal szerződéses kapcsolatba lépő magánvállalkozások ellenőrzésének problémái, a közérdek érvényesíthetőségének gondjai az utóbbi években váltak nyilvánvalóvá.

A feloldás szükségességéről a kereskedelmi kamara közgyűlésén már Orbán Viktor korábbi miniszterelnök is szólt. A nyitottságra is voltak példák, az egyházak az önkormányzati tulajdonban levő vállalkozások és a BKV gazdálkodását vizsgálhatták, bár a törvényre való hivatkozással megtagadhatták volna azt. A Magyar Fejlesztési Bankot jelenleg is vizsgálja az ÁSZ, különös tekintettel az autópálya-építésre. Az MFB gyűjtötte az idevágó információt, de tovább nem engedte.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Állami Számvevőszék