Felszámolják a Partner Országos Önkéntes Nyugdíjpénztárat

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság elrendelte a Partner (korábban Premier) Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár felszámolását - adta hírül hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A PSZÁF korábban már felfüggesztette a szervezet tevékenységét és tagfelvételi zárlatot rendelet el, továbbá zárolta a pénztár mintegy 2 milliárd forintra becsült vagyonát.
Vágólapra másolva!

A hétfőn kiadott közlemény szerint a bíróság felszámolóként - a felügyelet által alapított - Hitelintézeti Felszámoló Közhasznú Társaságot jelölte ki. A felszámolás kezdő időpontja 2002. május 17. A pénztárhoz 2001. decemberében kirendelt felügyeleti biztos ettől az időponttól kezdve már nem jogosult arra, hogy a pénztár képviseletében eljárjon.

Intézkedést kizárólag a felszámoló társaság hozhat, új tag nem vehető fel a pénztárba, a folyamatban levő kifizetéseket szüneteltetni kell, és a tagdíjak nem szedhetők be. A pénztártagoknak hitelezői igényként a pénztárral szemben fennálló követeléseiket nem kell bejelenteni a felszámoló felé. A pénztártagok követeléseit a felszámolási eljárás szabályai szerint fizetik ki.

A korábban Premier néven tagokat gyűjtő Partner nyugdíjpénztár tevékenységi engedélyét a felügyelet 2000. december 14-én visszavonta, felfüggesztette a szervezet tevékenységét és tagfelvételi zárlatot rendelt el. Egy korábbi tájékoztatón elhangzott: a Partner ellen a felügyelet felszámolást kezdeményezett, továbbá megtévesztés és csalás gyanúja miatt értesítette a rendőrséget is.

A felfüggesztett Partner nyugdíjpénztárnak mintegy 30 ezer tagja van, kezelt vagyona 2 milliárd forintra becsülhető, amit azóta a felügyelet zárolt. Fontos adatokat az illetékesek nem tudtak adni a pénztár nyilvántartási rendszerének rendezetlenségére hivatkozva. Hangsúlyozták azonban: a vagyon megvan és kamatozik.

P-betűs próbálkozások

A felügyelethez a Partner decemberi felfüggesztést követően engedélykérelem érkezett Premier néven. A PSZÁF-nál felvetődött a gyanú, hogy bár a Premier nyugdíjpénztár még nem rendelkezik engedéllyel, már megkezdte a tagdíjak gyűjtését. A felügyelethez érkezett panaszok alapján gyanítható volt, hogy a Premier a Partner Országos Nyugdíjpénztár adatbázisát felhasználva, annak tagjaitól gyűjtött tagdíjat. Az új Premier nyugdíjpénztárat a Partner vezetői hozták létre.

A PSZÁF gyanúja szerint mivel a Partner korábbi neve Premier volt, ezt a névazonosságot kihasználva próbálták megtéveszteni a Partner nyugdíjpénztár tagjait. A felügyelet 2001. február 27-én elutasította a Premier pénztár tevékenységi engedélyének jóváhagyását és december 31-ig tagfelvételi zárlatot rendelt el. Egyúttal kötelezte a pénztárat arra, hogy 2001. december 31-ig ne vállaljon további kötelezettségeket, ne teljesítsen kifizetéseket, ne fogadjon tagi befizetéseket és ne fektessen be. Ezt követően, tavaly nyáron egy újabb P kezdőbetűs, a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár tevékenységi engedély iránti kérelme érkezett a felügyelethez, amelynek it-elnöke a Premiernél is ezt a posztot betöltő Szedlacsik Miklós.

(MTI)

Ajánlat:

PSZÁF