A nyugdíjpénztárakhoz kapcsolódó fogalmak

Vágólapra másolva!
Az önkéntes nyugdíjpénztárNyílt pénztárZárt pénztárA tagdíjakból a fedezeti, a működési, és a likviditási tartalékra jutó rész arányaA fedezeti tartalékA likviditási tartalékA pénztár egészére vonatkozó nettó hozamráta értéke
Vágólapra másolva!

Az önkéntes nyugdíjpénztár olyan pénztári szervezet, mely a tagjai - vagy a pénztártag jogán annak közeli hozzátartozói - részére a nyugdíjkorhatár elérése után, az egyéni számlán nyilvántartott összeg terhére, az alapszabályban rögzített módozatoknak megfelelően a tag választása szerint nyugdíjszolgáltatást nyújt. (A nyugdíjszolgáltatás egy összegben vagy járadék formájában, illetőleg e kettő kombinációjaként történő pénzbeni kifizetés.Önkéntes nyugdíjpénztárat természetes személyek, vagy a munkáltató kezdeményezésére munkavállalók alapíthatnak a szolidaritás és az önkéntesség elve alapján. Az alapításhoz legalább 15 alapító tag szükséges.

Nyílt pénztár: az a pénztár, amely a lehetséges pénztártagok körét nem korlátozza.

Zárt pénztár: olyan pénztár, amely szakmai vagy más szervezési elv alapján (pl. ágazat, munkahely) a pénztár lehetséges tagjainak körét meghatározza.

A tagdíjakból a fedezeti, a működési, és a likviditási tartalékra jutó rész aránya (%): A pénztár a bevételeit (befizetett kötelező és kiegészítő tagdíjak, egyéb bevételek) köteles három részre bontani. A bevételei egy részből köteles fedezeti és likviditási tartalékot létrehozni, illetőleg egy részét pedig működési tevékenységre elkülöníteni. A tartalékok kizárólag a törvény előírásai szerint használhatók fel. A befizetések tartalékok közötti felosztásának mértékét, a pénztár az alapszabályában, vagy a pénzügyi tervben szabályozza.

A fedezeti tartalék: a szolgáltatások fedezetének gyűjtésére és finanszírozására szolgál. (Ebbe kerül tehát, a pénztártag tagdíjának az a része, amely a majdani nyugdíjszolgáltatása fedezetéül szolgál, és ide kerül az erre az összegre eső nettó hozam is. A felhalmozás időszakában a fedezeti tartalék összege az egyéni számlán nyilvántartott összeggel egyezik meg.)

A likviditási tartalék: a pénztár fizetőképességének biztosítására szolgáló, a tagok által közösen finanszírozott tartalék. A bevételek működési tevékenyégre elkülönített része a pénztár működésének a tagok által közösen megteremtett forrása.

A pénztár egészére vonatkozó nettó hozamráta értéke: a pénztár befektetési teljesítményének eredményességi mutatója a nettó hozamráta. (A nettó hozam, a befektetésekre jutó kiadással csökkentett - nominális - hozam.) Azt mutatja meg, hogy a pénztártag, illetőleg a pénztár vagyona - a befektetés eredményeképpen - az adott időszakban milyen mértékben gyarapodott. A nettó hozamszámítás alapját a 281/2001. (XII. 26.). Kormányrendelet 23. §-a és 4. sz. melléklete határozza meg.