Ukrajna gázzal törlesztené orosz adósságát

Vágólapra másolva!
Ukrajna javasolni fogja Oroszországnak, hogy a gázszállítások fejében felhalmozott 1,4 milliárd dolláros adósságát ne euró-kötvényekkel, hanem az orosz gáz tranzitszállításának fejében kapott gázzal törleszthesse.
Vágólapra másolva!

Jurij Bojko, a Naftohaz Ukrajini ukrán állami kőolaj- és gázipari vállalat elnöke szerdai kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy Anatolij Kinah ukrán kormányfő ezt a javaslatot június 21-én Harkivban kívánja ismertetni orosz kollégájával, Mihail Kaszjanovval.

Jurij Bojko szavai szerint a Naftohaz Ukrajini kötvényeinek a Gazprom gázipari vállalat részére történő átadása nem bizonyult jó megoldásnak, mivel az átadás révén a Gazpromnak mintegy 700 millió dollár adót kellett volna kifizetnie. A vonatkozó törvények módosítása nélkül a Gazprom nem menekülhet ettől a kifizetéstől - tette hozzá.

A Naftohaz Ukrajini vezetője hangsúlyozta: a gázadósság törlesztési módjának megváltoztatásához mindkét ország kormányának elvi jóváhagyása szükséges, s ezután egyeztethetik a törlesztésre szánt gázmennyiséget, illetve annak árát. Bojko elmondta, hogy a Gazprom vezetősége már támogatta az adott ukrán javaslatot.

A két kormányfő 2001. október 4-én írt alá Kijevben megállapodást az ukrán területen történő orosz gáztranzit biztosításáról és a Naftohaz Ukrajini által kibocsátandó eurókötvényekről. Ennek megfelelően az ukrán állami vállalatnak 2002. május 1-jén kellett teljesítenie a kibocsátott eurókötvények utáni első kifizetéseket.

Bojko közölte: a 2003-2013 évekre megkötendő hosszú távú gáztranzit-megállapodás aláírásakor Ukrajna ragaszkodni fog hozzá, hogy Oroszország teljes egészében gázzal fizessen az ukrán tranzitért. Mint mondta, két hónapja intenzív tárgyalásokat folytatnak a Gazprommal a megállapodásról, amelyet a tervek szerint június 21-én írnak alá Harkivban a két kormányfő jelenlétében. A megállapodás értelmében Ukrajna évente legkevesebb 110 milliárd köbméter orosz földgázt szállítana tovább Nyugat-Európába (a 2002. évi szerződésben 106 milliárd köbméter szerepel). A felek évente egyeztetnék a tranzitszállítások fejében juttatandó orosz gázmennyiséget.

(MTI)