Vágólapra másolva!
A vállalkozások bizakodóak, várakozásaik pozitívak - hangoztatta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn, a kamara áprilisi konjunktúra felmérésének tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón. Az MKIK áprilisban 1563 tagvállalatot kérdezett meg jelenlegi és várható helyzetéről.
Vágólapra másolva!

Miközben az összevont konjunktúra-index a legutóbbi felmérésben szereplő 8,9 pontról 14,3 pontra emelkedett, de a cégek jelenlegi helyzetüket kifejezetten rossznak ítélték, miközben várakozásaik határozottan javultak az előző felmérés óta.

Palócz Éva, az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemzési Kht. igazgatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a vállalkozások kezdenek túljutni a korábbi mélyponton. Kifejtette: a cégek jelenlegi helyzetüket rossznak tartják, de mindannyian erőteljes javulást jeleznek.

A felmérésből kitűnik, hogy a jövedelmezőség emelkedését várók aránya még soha nem volt ilyen magas, mint amilyet az áprilisi felmérésben jeleztek a cégek. A válaszadók a kapacitások jelenlegi alacsony kihasználtságának javulására számítanak, és némileg emelkedő megrendelésről számoltak be. A vállalatok bizakodóak a beruházási terveket illetően, és a foglalkoztatás növekedését várják.

Palócz Éva kiemelte, hogy az iparvállalatok helyzete és várakozásai az előző felméréshez képest valamelyest javultak. Kimagaslóan optimisták az építőipari cégek, ami az építőipar fellendülésére utal.

A felmérésben résztvevő vállalatok ismét mérséklődő áremelési szándékról számoltak be. A korábbinál mérsékeltebb áremelési szándék valamennyi ágazatra jellemző, legnagyobb mértékben az iparra és a pénzügyi szolgáltatókra, legkevésbé az idegenforgalmi és az építőipari vállalatokra.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az áprilisi tesztben a korábbinál csekélyebb regionális különbségek mutatkoztak. Legkedvezőbb a helyzet és a várakozás a közép-magyarországi cégeknél.

(MTI)

Ajánlat:

MKIK