GKI: 6 százalék fölött lehet az államháztartási hiány

Vágólapra másolva!
A napokban leköszönt kormány költekezése és kötelezettség-vállalásai miatt a GKI által korábban becsült 5,5 százalék helyett várhatóan a 6 százalékot is meghaladhatja az államháztartás bruttó hazai termékhez viszonyított, konszolidált hiánya 2002-ben - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója szerdán a magyar gazdaság kormányváltás utáni fejlődési tendenciáiról szóló előadásában.
Vágólapra másolva!

A hivatalos államháztartásai deficit a GDP 3,7 százaléka lesz, de a hiány mértéke az EU-módszertannak megfelelő, a valós helyzetet jobban tükröző, korrigált adat szerint meghaladhatja a 6 százalékot, ha elmaradnak a költségvetési átcsoportosítások. A vártnál vélhetően magasabb államháztartási hiány oka az előző kormány túlköltekezése mellett, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) "szekrényében még sok a csontváz", azaz, nem tudni pontosan, milyen és mekkora összegű garanciákat vállalt az előző kormány - mondta Akar.

A GKI Gazdaságkutató közelmúltban közzétett, májusi, becsült államháztartási hiánya még 5,5 százalékról szólt, ám az utóbbi napokban napvilágra került tények alapján ennél magasabb hiány várható. Az új kormány 2003-ra még nem, csak 2004-re lesz képes javulást felmutatni a makrogazdasági mutatókat illetően, vélekedett a GKI vezérigazgatója.

A jegybanknak újra kell gondolnia monetáris céljait és eszközrendszerét, a kamatemelés ugyanis nem járható út - mondta Akar. A GKI prognózisa szerint a 2002-es év végi, illetve az egész éves átlagos infláció 5,7 százalék körül alakul, s biztos, hogy a 2003-ra kitűzött 3,5 százalékos inflációs cél még 2004-ben sem teljesül.

Az elkövetkezendő időszak lényeges kérdése lesz, hogy milyen befektetői klímát lesz képes teremteni az új kormány - hívta fel rá a figyelmet Akar László. Kérdés, valóban sor kerülhet-e adócsökkentésre, és miként alakul a kis- és középvállalkozók támogatása, illetve a külföldieknek nyújtott kedvezmények köre.

(MTI)

Ajánlat:

GKI Gazdaságkutató Rt.

Korábban:

Váratlanul nagy az államháztartás hiánya
(2002. május 28.)

Reuters: nagyobb lehet az államháztartási hiány
(2002. május 17.)