Felerősödtek a kamatemelési várakozások

Vágólapra másolva!
Kamatemelési várakozások fűtötték tegnap az állampapírpiacot, s ennek hatására erőteljes emelkedésnek indultak a hozamok. A monetáris szigorítás lehetőségére már az MNB inflációs jelentése is felhívta a figyelmet, de a piac csak a rossz keddi inflációs adat és a vártnál magasabb európai fogyasztói árindex után árazott be monetáris szigorítást - írta a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Sokan még most is úgy vélik, az MNB nem akar rossz politikai üzenetet küldeni egy kamatemeléssel. Közel 70 bázisponttal emelkedtek a hozamok a tegnapi államkötvény-aukciókon, miután a piacon elterjedt hírek szerint a jegybank már a soron következő keddi ülésén kamatemelésről dönthet. A monetáris tanács múlt heti figyelmeztetését még kézlegyintéssel intézte el a piac, de a keddi magas inflációs adat után már aggodalom ült ki az arcokra.

A tegnap ismertté vált, a vártnál magasabb euróinflációs adat után viszont már határozott kamatemelési várakozások fogalmazódtak meg. Világossá vált ugyanis, hogy az Európai Központi Bank (ECB) a közeljövőben hasonló lépésre szánhatja el magát, ami csökkentheti a forintbefektetések vonzerejét s így a forint árfolyamát. Márpedig az MNB inflációs célja a 245 forint/eurónál gyengébb árfolyam mellett nehezen tartható, még akkor is, ha valószínű, hogy a nyári hónapokban a hatósági árak lényegében nem változnak. (A benzin jövedéki adójának emelését sokan kétesélyesnek tartják.) Ráadásul az MNB nemcsak az árfolyamot, hanem annak magas volatilitását is kedvezőtlennek tartja az infláció szempontjából. Így akár ennél erősebb árfolyam mellett is elképzelhető egy preventív jellegű monetáris szigorítás - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője. Mások úgy vélik, az MNB nem fog szembehelyezkedni az új kormánnyal, ezért legalábbis halogatja a döntést. Akár így lesz, akár úgy, a piac a jelek szerint beárazott egy 50 bázispontos kamatemelést.

A másodlagos állampapírpiacon élénk forgalom mellett szintén jelentős mértékben, 10-20 bázisponttal emelkedtek a referenciahozamok. Az, hogy itt a növekedés mértéke jóval kisebb, nem csak annak tudható be, hogy a legutóbbi aukciók két héttel ezelőtt voltak. Szerepet játszott benne az is, hogy az elmúlt napokban sokan játszottak arra, hogy a másodpiacon eladják papírjaikat - abban a reményben, hogy a aukciókon majd olcsóbban és így magasabb hozammal visszavásárolják azokat. Ez természetesen a látványos emelkedés következtében nem mindenkinek sikerült, így ez a kereslet a másodlagos piacon csapódott le.

(OS)

Ajánlat:

Tőzsde - az Üzleti Negyed rovata