A valutaunióban 2 százalékos volt az infláció májusban

Vágólapra másolva!
Májusban a vártnál és az előző havinál is jobb, 2,0 százalékos volt az éves fogyasztói infláció a 12 tagú euróövezetben -közölte előzetes becslését az EU statisztikai hivatala által pénteken. A Dow Jones előzetes konszenzusa 2,1 százalékos májusi inflációt jósolt, áprilisban pedig még 2,4 százalékos éves drágulást mértek. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) által meghatározott felső árstabilitási tűréshatár 2,0 százalék 12 hónapra; ez alatt legutóbb 2000 májusában járt az infláció az euróövezetben.

A UBS Warburg első gyorselemzése szerint a vártnál jobb májusi adat visszafoghatja az EKB-t az esetleges kamatemeléstől. A befektetési ház elemzője is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre előzetes becslésről van szó, s nem zárható ki, hogy a június 18-án esedékes végleges májusi inflációs adat valamivel rosszabb lesz.

A valutauniós jegybank 4,5 százalékban szabta meg az inflációs veszély szempontjából még elfogadható felső referenciaküszöböt. A bank szerint azonban az ennél folyamatosan jóval gyorsabb növekedésnek változatlanul a tavaly őszi piaci megrendülést követő, a likvid pozíciók erősítését célzó portfólió-átrendezési aktivitás az elsődleges oka.

A megbízhatóbbnak tartott háromhavi mozgóátlag szerint az áprilissal végződött három hónapban 7,4 százalékkal volt nagyobb az M3-as szintű pénzellátás, mint egy évvel korábban, vagyis a bővülés üteme lassult a márciussal végződött három hónap 7,6 százalékos növekedési átlagához képest. Így a pénzellátási adatok nagyjából semlegesek az Európai Központi Bank legközelebbi, jövő csütörtöki kamatdöntése előtt.

Az EKB tavaly november 8-a óta nem nyúlt kamataihoz; a változó kamatú repotendereken alkalmazott kéthetes refinanszírozási kamatminimum jelenleg az akkori, 50 bázispontos kamatcsökkentés után kialakult 3,25 százalék, a marginális hitelkamat 4,25 százalék, a betéti kamat 2,25 százalék.

(MTI)

Ajánlat:

Európai Központi Bank