A vámhatósághoz kerül át az adórendőrség?

Vágólapra másolva!
Hamarosan megszűnik az APEH Bűnügyi Igazgatósága. A Magyar Hírlap értesülései szerint eldőlt, hogy az adónyomozókat a vám- és pénzügyőrség foglalkoztatja majd a jövőben. Egyes elképzelések szerint a vámhatóság Központi Bűnüldözési Parancsnokságán kapnának helyet, s nem kizárt, hogy minden pénzügyi jellegű bűncselekménnyel foglalkoznak majd.
Vágólapra másolva!

Legkorábban július 1-jétől, legkésőbb szeptember 1-jével a vám- és pénzügyőrségen kapnak munkát az adónyomozók, mivel az új kormány első intézkedései egyikeként megszünteti az APEH Bűnügyi Igazgatóságát. A 400 fős csapat tehát nem kerül a rendőrséghez, illetve egy önálló pénzügyi szupernyomozó hatóság sem lesz belőle. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a jövőben csak az adózással összefüggő törvénytelenségek felderítésére specializálnák magukat. Az adónyomozók egyes elképzelések szerint minden pénzügyi jellegű bűncselekménnyel foglalkoznak majd. A szervezethez tartoznának az értékpapírral elkövetett visszaélések, így a nehezen bizonyítható bennfentes tőzsdei kereskedelem, és természetesen ellátnák a most is a vámhatósághoz tartozó bűnesetek kivizsgálását.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága eddig semmilyen jelzést sem kapott hivatalosan, hogy a vámszervezethez kerülnek az adónyomozók - tájékoztatta a Magyar Hírlapot Sipos Jenő szóvivő, aki a lépést ésszerű döntésnek tartaná. A vámhatóságnak ugyanis van nyomozati jogköre, alkalmazhat titkosszolgálati eszközöket, s a fináncok eddig is foglalkoztak adóügyekkel. Arra vonatkozóan készítettek-e már számításokat, mennyibe kerülhet majd a költözködés és az ezzel együtt járó kiadások, a szóvivő határozott nemmel válaszolt. Mint ahogy azt sem tudta megmondani, az adónyomozók külön szervezeti egységben dolgoznak majd a jövőben, vagy betagozódnak valamelyik már meglévő vámigazgatóságba. A lap úgy tudja, a VPOP Központi Bűnüldözési Parancsnokságán kapnak helyet, amely szervezetet a több száz millió forintos ügyek felderítésére hozták létre néhány éve, állítólag éppen az APEH Bűnügyi Igazgatósága sugallatára.

Az APEH Bűnügyi Igazgatósága tavaly vádemelési javaslattal lezárt nyomozásainak száma 2558, a megállapított kárérték 20,7 milliárd - tájékoztatott Burillák Attila, az adóhatóság szóvivője. A szervezet nyomozáseredményességi mutatószáma 91 százalék fölött van, ezzel a legeredményesebbek Magyarországon.

A Magyar Hírlap úgy tudja, az adónyomozók átkerüléséből a vámnyomozók is hasznot húznának, tekintettel arra, hogy előbbiek rendkívül magasan képzettek. Ismereteink szerint ugyanakkor az adónyomozók jelentős része nem kíván vámos egyenruhába bújni.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

APEH

VPOP