Nyári betörő-paradicsom - 10 módszer a védekezésre

Vágólapra másolva!
Újra a szabadságok küszöbén állunk. Várnak ránk koktélok a Fülöp-szigeteken, a hosszú volán melletti órák a dalmát tengerpart felé, vagy a kevésbé tehetősekre a pócsmegyeri faluturizmus nyugtató csendje. A nyári és a tél azonban nemcsak a pihenés, síelés, de (a sok üresen hagyott lakás miatt) a betörések szezonja is - nem árt tehát ügyelni a biztonságra az utazás előtt, ha nem akarunk a saját hibánkból tanulni.
Vágólapra másolva!

A legtöbb betörő túlórázik a nyári hónapokban, az üresen maradt, megfelelő biztonság nélküli lakásokból profitálva. Nemcsak Magyarországon van ez így, hiszen az FBI (Federal Bureau of Investigation) adatai szerint a betörések 18 százalékát július és augusztus hónapban követik el.

A legfontosabb a megfelelő őrzés; elutazásunkról a lehető legkevesebben tudjanak, és a lakásunk lehetőleg legyen bekötve valamilyen távfelügyeleti rendszerbe, ami a nap 24 órájában, elektronikus úton figyeli házunkat. Ennek ára egy nagyobb beüzemelési költség után havi 3-4 ezer forinttól terjed felfelé a lakás függvényében - mondta el az Üzleti Negyednek Pardi Gyula alezredes az Országos Rendőr-főkapitányság nyomozóosztályának betörési vonalvezetője.

A tapasztalatok szerint a betörések leginkább délelőtt és kora-délután történnek. A rablók elsősorban az ünnepek alatt, vagy a nyaralási időszakban támadnak. Átlagosan az elrabolt összeg nagysága 100 ezer és egymillió forint között mozog.

A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a betörők a hétvégi házakat elsősorban tavasszal keresik fel (vagyis amikor a legnagyobb valószínűséggel üresek). A nyaralási szezon a lakások biztonságát teszteli. Betörhetnek akkor is, ha otthon vagyunk - gyakori a "bemászásos betörés", vagyis a tulajdonosok a nagy kánikulában nyitva hagyják az ablakot, a betörő pedig bemászik és elviszi, amit tud - mondta még el Pardi Gyula. Külön hátrány ilyenkor, ha az emeleten vannak a hálószobák, hiszen akkor a tolvaj a földszinten garázdálkodhat anélkül, hogy észrevennénk. Azok a garázsok, melyekből átjárás van a lakásba ugyancsak nagy veszélyforrást jelentenek - tette még hozzá az alezredes.

A fentiekből kiindulva az Üzleti Negyed összegyűjtötte a legfontosabb tíz biztonsági (elsősorban preventív jellegű) intézkedést, melyekkel megelőzhető egy esetleges betörés.

Egyik barátunk figyelje a házat

A hosszabb időre üresen hagyott ház ellenállhatatlanul csábítja a betörőket, érdemes tehát egy barátot, vagy egy megbízható szomszédot megkérni arra, hogy időközönként kapcsolja fel a világítást, vegyék át a postát, használják a mi kukánkat is, nyírja a füvet (hosszabb út esetén), és néha parkoljanak a mi feljárónkra is. A lényeg, hogy világossá tegyék egy külső "személőnek", hogy a háziak otthon tartózkodnak.

Fontos, hogy a felkért szomszéd, vagy barát tudja a címünket (ahol a vakációnkat töltjük), és egy telefonszámot, ahol elérhetők vagyunk baj esetén.

Ne hagyjuk a kulcsot a lábtörlő alatt

Ha úgy hisszük, hogy lakáskulcs legjobb helye a kert végi szikla alatt, vagy a hátsó szomorúfűz odvában van, legjobb, ha ezt újra fontolóra vesszük. A legtöbb "tikos hely" a rablók előtt nem annyira titkos - a tapasztalt betörő számára nem okoz gondot a kulcs meglelése, hiszen ez a "szakmája". A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra, vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére.

Ne kürtöljük világgá, hogy szabadságra megyünk

Érthető, ha az ember izgatott a várva-várt vakáció miatt, de igyekezzünk uralkodni azon vágyunk felett, hogy fűvel-fával megosszuk lelkesedésünket. Minél kevesebben tudják, hogy elutazunk, annál kisebb az esélye annak, hogy olyan ember fülébe jut elutazásunk híre, aki vagyonszerzés céljával érkezne lakásunkba elutazásunk alatt. E szempontból óvakodjunk a vízszerelőktől és a villanyórástól.

Hasznosítsuk a modern kor vívmányait

Egyes szerkezetek segíthetnek abban, hogy a betörővel elhitethessük: otthon vagyunk. Kezdjük azzal, hogy a belső és külső villanyra időzítőt szereltetünk, vagyis a rendszer időközönként, "random" módon hol fel-, hol lekapcsolja a villanyt (egy ilyen készüléket 2000 és 5000 forint között már beszerezhetünk).

Azzal folytathatjuk "biztonságtechnikai" lakásfejlesztésünket, hogy azokat a szerkezeteket, melyek elárulhatnák hosszú távollétünket, kikapcsoljuk, vagy átprogramozzuk. Az üzenetrögzítőnket például halkítsuk le minimumra, nehogy kint is hallható legyen: senki sem veszi fel a telefont.

Ne felejtsünk el felkészülni a "természeti csapásokra" is - ellenőrizzük és tegyünk friss elemet a tűzjelzőkbe.

Az utazás idejére mondjuk le előfizetéseinket

A postaládában felhalmozott újságok és különböző nyomtatványok két dologra utalhatnak: vagy lusta lakástulajdonosok vagyunk, vagy elutaztunk a városból. Ha a betörő az utóbbi eshetőséget gondolja igaznak, akkor akár "kiprovokálhatjuk" a betörést. Ha a postaládát a szomszéd naponta üríti, ez elkerülhető, de célszerű az újság-előfizetéseket lemondani az utazás idejére.

Hagyjuk széthúzva a függönyöket

Az ember első reakciója, hogy hosszabb utazás előtt behúzza a függönyöket, leereszti a redőnyöket, ez azonban az egyik jel arra nézve, hogy senki sincs otthon, és huzamosabb ideig nem is lesz.

Vonjuk be a rendőröket is

A helyi rendőrség, ha idejük engedi, kérésre ugyancsak szemmel tarthatja a házat, amíg távol vagyunk. A rendőrség így naponta kétszer-háromszor elmehet a ház előtt, figyelve, hogy vajon minden rendben van-e.

Használjunk széfet

Nem okos dolog, ha az ember a nyaralásra a legdrágább ékszerekben megy, de ezek otthonhagyása sem a legbiztonságosabb érzés. A szakértők szerint legjobb, ha ezeket az értékeket egy bérelt széfben helyezzük el egy banknál. Ha nem szívesen alkalmazzuk ezt a módszert, döntsünk az otthoni, rejtett széfek mellett - ez mindenképpen ajánlott, akár szabadságra megy az ember, akár munkába.

Az ajtókat-ablakokat jól zárjuk be

Bár a tanács meglehetősen egyszerűnek tűnhet, a gyakorlati haszna annál nagyobb. A rendőrség szerint ugyanis gyakori, hogy a betörések utáni vizsgálat nem mutat erőszakos behatolást - szakértők szerint ennek oka egyrészt az, hogy a nagy sietségben az utazó lakástulajdonosok nem zárják be rendesen a lakásajtót (esetleg ablakot).

Bármi megtörténhet - biztosítsuk magunk ellene

Ha tőlünk telhetően felkészültünk a betörésre, és minden lehetséges óvintézkedéssel igyekeztünk minimálisra csökkenteni egy betörés esélyét, a krach akkor is beüthet. Ez ellen nincs védekezés, mindössze annyi, hogyha az ember biztosítja magát betörések ellen.

A biztosításnál ne fukarkodjunk, és olvassuk el rendesen, hogy milyen lakásbiztosítást írunk alá. Sokan a betörés után ébrednek csak rá, hogy hiába fizettek rengeteg pénzt a biztosítótársaságoknak, az nem fizet, mert az ékszereket nem vették fel és biztosították külön-külön (így van ez a festményekkel, és műtárgyakkal is). Érdemes körültekintően megkötni a szerződést, hogy a bajból ne legyen katasztrófa.

Répássy Balázs

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Lakásbiztosítási kalkulátor
(Az Üzleti Negyed szolgáltatása)

Országos Rendőr-főkapitányság