Egyre optimistábbak a cégvezetők

Vágólapra másolva!
Növekvő optimizmussal értékelik következő féléves gazdasági kilátásaikat a legnagyobb magyarországi vállalatok és a hazai kis- és középvállalkozók - derül ki az Ecostat Gazdaságelemző és Konjunktúra Intézet legfrissebb felméréséből. A legnagyobb cégek vezetőinek válaszai alapján a TOP-100 konjunktúra-index májusban decemberhez képest 10 százalékponttal, 57 százalékra nőtt. A menedzserek növekvő inflációs nyomásra számítanak.
Vágólapra másolva!

Az összeállítás szerint a megkérdezett vezetők év végéig javuló működési feltételekre és a kereslet érezhető élénkülésére számítanak.

Derűlátó vállalatvezetők

A külpiaci konjunktúra kezdetéről szóló híradások hatására a nagyvállalatok mintegy fele bővülő felvevőpiacokkal számol fél éven belül. Az optimizmus annak ellenére növekvő, hogy legfőbb külkereskedelmi partnereiknél a gazdaság élénkülése jelenleg még lassú. A vállalati vélemények szerint a fellendülés a vártnál lassabb ütemű, időben elhúzódó lesz. A nagyvállalati kör derűlátásában az élénkülő kereslet, a termelés növekedése, a megkezdett állami beruházások folytatása és a lakásépítési konjunktúra fennmaradása tükröződik.

A kis- és középvállalkozások konjunktúra-indexe 2002. áprilisában 51,6 százalék volt, ami májusban 52,9 százalékra emelkedett. A konjunktúra beindulásával - 2002 végétől - a piaci és pénzügyi pozícióik várhatóan tovább erősödnek. E vállalkozói kör az új kabinettől azt várja, hogy a gazdálkodás feltételeit tovább javítsa, a hazai vállalkozói kör felkészítését segítse és orientálja az uniós csatlakozásra.

A kis- és középvállalatok derűlátása a javuló értékesítési lehetőségekből fakad. A cégek dinamikusabb termelését a bővülő lakossági fogyasztás, az élénkülő export és a felhalmozás növekedése határozza meg. Az exportpiacokon zajló folyamatok főként a középvállalatok körében játszanak keresletbővítő szerepet.

A cégek növekvő inflációra számítanak

Az összeállítás figyelmeztet: az áprilisban újra emelkedő élelmiszerárak, olajárak, a keresletet élénkítő fokozódó bérkiáramlás és növekvő költségvetési kiadások következtében erősödött e gazdálkodó szervezetek inflációs várakozása.

A gazdaság fejlődésében meghatározó nagyvállalati kör várakozása szerint a következő hónapokban kismértékben emelkedő inflációs nyomással kell számolni. A piac egybehangzó véleménye szerint ősz után az energiaárak bizonyos mértékű emelése elkerülhetetlen, ami továbbgyűrűző hatásával a pénzromlás tervezett keretek között tartását nehezítheti.

A cégek 38 százaléka 6-7 százalék közötti inflációs rátával számol az idén, míg a decemberi éves infláció értékét a nagyvállalatok 54 százaléka 5-6 százalék között várja. Értékesítési árait éves szinten a vállalatok egynegyede nem kívánja változtatni, egyötödük 4-5 százalékos, közel harmaduk pedig 5-7 százalékos áremelést tervez.

Az Ecostat megállapítja, hogy az infláció mérséklődése, a megnövekedett fizetőképes kereslet élénkíti a hazai termelést, emellett azonban a fogyasztási cikkek importjának bővülését is maga után vonja. Tekintettel a szerényen bővülő exportlehetőségekre, az említett folyamatok éves szinten a külső egyensúly romlásához vezethetnek. Úgy vélik azonban, hogy a mérleghiány a hagyományos pénzügyi eszközökkel kezelhető lesz.

(MTI)

Ajánlat:

Ecostat

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)