Gyorsuló növekedésre számít a jegybank

Vágólapra másolva!
A korábbinál élénkebb gazdasági növekedésre számít a Magyar Nemzeti Bank - derül ki az intézmény honlapján közzétett "Jelentés az infláció alakulásáról" című kiadványból. Az elemzés a növekvő infláció veszélyére is figyelmeztet. Szakértők a jegybank keddi kamatemelését lélektani szempontból indokoltnak tartják, mert a központi bank így figyelmeztette a piacot: eltökélt az inflációs célok elérése érdekében.
Vágólapra másolva!

Nő az inflációs nyomás

A Magyar Nemzeti bank új, szerdán nyilvánosságra hozott inflációs prognózisa magasabb a korábbi jelentésben szereplőnél: a jegybank idén átlagosan 5,5 százalékos, decemberben pedig az inflációs célsáv felső határához közeli 5,3 százalékos éves árszínvonal-emelkedésre számít. Jövőre a prognózis szerint az év egészében 4,3 százalékos, decemberben pedig 3,4 százalékos éves pénzromlási ütemre számít a Monetáris Tanács.

A jelentés az inflációs prognózis emelkedését részben az olaj világpiaci árának vártnál jelentősebb emelkedésével, részben pedig a jövedelmek tervezettnél gyorsabb bővülésével és az ennek nyomán élénkülő fogyasztással magyarázza. A jegybank szerint a trendek jövőre is változatlanok maradnak: a jelentés készítői belátható ideig átlagosan 25,5 dolláros hordónkénti világpiaci olajárra és a jövedelmi viszonyok további javulására számítanak 2003-ban is.

Gyorsuló gazdasági növekedés

Az infláció növekedése mellett a jegybank a korábbinál élénkebb gazdasági növekedésre számít. A Monetáris Tanács most 3,3-3,9 százalékos idei és 3,6-5 százalékos 2003-as GDP-növekedést prognosztizál.

A jelentés készítői úgy vélik, hogy a világgazdaság várható élénkülését a vállalkozások beruházási keresletének bővülése követi, és a háztartások jövedelmének növekedése erősíti a belföldi fogyasztást, ami továbbra sem ütközik kapacitáskorlátokba, vagyis a hazai ipari- és szolgáltató szektor ki tudja elégíteni a növekvő keresletet. A jegybanki előrejelzés a lakossági fogyasztás bővülését idén 4,8-5,6 százalékosra, 2003-ban pedig 3-4,7 százalékosra várja.

A jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a nominálbérek jelentős emelkedése gyengíti a vállalati szektor versenyképességét.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzései (az előző évhez képest, százalékban)

2001

2002

2003

Decemberi infláció

6,8

5,3

3,4

Éves infláció

9,2

5,5

4,3

GDP-bővülés

3,8

3,6

4,3

Folyó fizetési mérleg (milliárd euró)

-1,2

-2,1

-2,3

(Forrás: MNB, Jelentés az infláció alakulásáról)

Érzelmileg indokolt kamatemelés

Bár a piac néhány szereplőjét meglepte, a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők a növekvő inflációs nyomás miatt indokoltnak tartották a Magyar Nemzeti Bank keddi, 50 bázispontos kamatemelését. Mint mondták, a jegybanknak elsősorban azt kellett demonstrálnia, hogy kézben tartja a gazdasági folyamatokat és komolyan veszi inflációs célkitűzéseit.

Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója lélektanilag indokoltnak nevezte a kamatemelést, mert a jegybanknak jeleznie kellett, hogy a választási kampány során odaígért milliárdok ellenére is elkötelezett az inflációs célok elérése érdekében. A vezérigazgató hozzátette: a kamatemelést az alapvető gazdasági tendenciák nem támasztják alá, ezért a kereskedelmi bankok kamatszintje nem követi majd automatikusan a megemelt jegybanki alapkamatot.

László Csaba leendő pénzügyminiszter a lapnak azt nyilatkozta, hogy a távozó kormány költségvetési politikáját ért kritikának tekinti a kamatemelést. A döntésről azonban nem mondott véleményt, mondván, tiszteletben kívánja tartani a jegybank függetlenségét.

Járai Zsigmond jegybankelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte: a kamatemelés egyik célja az volt, hogy erősödjék a forint, ami a mostani fejlemények alapján meg is történt. Hozzátette: a 2003-as 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos inflációs cél 240-245 forint/euró árfolyam mellett érhető el. Kérdésre válaszolva az MNB elnöke megerősítette: bár egyelőre nem egyeztetett a kijelölt pénzügyminiszterrel, úgy látja: nincs lényegi eltérés a kormány programja és a jegybank céljai között.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)

Korábban:

Ötven bázispontos kamatemelés az MNB-nél
(2002. május 21.)