Vitorlázás 35 ezerért, hajó 4 millióért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Magyarországon több tucat cég indít vitorlás tanfolyamokat, amelyekbe az elméleti oktatáson kívül a gyakorlati tudnivalók elsajátítása is beletartozik. A tanfolyamok eltérő színvonalú szolgáltatásokat tartalmaznak, és ennek megfelelően eltérő összegeket is kell fizetni értük. A tankönyveket, kihelyezett bizottságnál tett vizsgázási lehetőséget, korszerű hajókat biztosító tanfolyamokért 70-80 ezer forintot kell fizetni, de vannak 50 ezer forintos, sőt ennél olcsóbb, akár 35 ezer forintba kerülő kurzusok is. A tanfolyamok időtartama általában 8-14 nap.

A tanfolyam elvégzése után már csak egy feladat marad, hajót kell szerezni. Akinek pénztárcája engedi, akár 650 ezer forintért is vásárolhat magának például egy új Kalóz típusú kétszemélyes, kajüt nélküli vitorlást, de használtan már 350-400 ezer forintért is beszerezhető ugyanez. Ennek a típusnak viszonylag alacsony a fenntartási költsége, hiszen nem igényel kikötői helyet, bóján is tartható, és a karbantartási költségek - algátlanító, lakk - is legfeljebb néhány 10 ezer forintra rúgnak évente.

A vastagabb pénztárcájú hajósok természetesen nagyobb hajóosztályokból is választhatnak, amelyeknek már a beszerzési, és a fenntartási költségei is magasabbak. A többszemélyes kajütös hajókat használtan már 1,5-2 millió forintért meg lehet vásárolni, de például egy új Balaton 25-ös osztályú vitorlás ára 4 millió 300 ezer forint körül van áfa nélkül.

A nagyobb hajók tárolása, és kezelése is többe kerül. A tárolásért hosszúságtól, és szélességtől függően 160 ezer forinttól akár 800 ezer forintig terjedő összeget is elkérhetnek évente. Ebbe az összege a kikötő létesítményeinek használata is beletartozik. A hajók téli tárolása 30-40 ezer forintba, a daruzásuk pedig átlagosan 25 ezer forintba kerül, ehhez jön még az algátlanító festék, amely minőségtől függően 3200-14 000 forintba kerül literenként.

A saját hajóval nem rendelkezők szinte az összes balatoni kikötőben találhatnak akár néhány napra is igénybe vehető bérhajót.