ÁPV: jó üzlet az orosz adósság eladása

Vágólapra másolva!
Nemzetközi összehasonlításban is kedvezőnek számít a 250 millió dollárnyi orosz államadósság 31 százalékon történt értékesítése - közölte hétfőn a privatizációs szervezet. Az erről szóló döntés hétfőn jelent meg a Határozatok Tárában. Burány Sándor szocialista képviselő szerint az Orbán-kabinet működésének utolsó néhány napján lázas sietséggel kótyavetyéli el a tartozást.
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársaság kormánya az egykori Szovjetunióval szemben keletkezett és az Oroszországi Föderáció kormánya által 1994. április 1-jén átvállalt követelésének gyors és eredményes realizálása érdekében jóváhagyta a Meinl Bank AG-vel kötendő megállapodást. Ennek értelmében a Meinl Bank a fennálló követelések összegéből 250 millió dollárt vásárol meg 69 százalékos diszázsióval. A megállapodást kétéves többfordulós kormányközi egyeztetés előzte meg, ezzel egy közel 20 éves tartozás eddig megoldatlan kérdése zárul le- áll az ÁPV Rt. közleményében.

A közlemény szerint az így befolyt összeg a kormányhatározat alapján meghatározott célokra fordítható, így pótlólagos forrást jelent a nyugdíjemeléshez, az átfogó egészségügyi reform végrehajtásához, illetve a Széchenyi-tervben szereplő feladatokra.

Korában Borókai Gábor kormányszóvivő az ügyben azt nyilatkozta, hogy a környező országokban a lebontási arány 20 százalék körüli szintre csökkent, így az 58 százalékos magyar lebontási szint tarthatatlanná vált.

(MTI)

Ajánlat:

ÁPV Rt.

Korábban:

Harmadáért kelt el az orosz államadósság
(2002. május 13.)

Olcsóbb az orosz államadósság
(2002. május 8.)