Kifulladóban a portugál csoda

Vágólapra másolva!
Portugáliát az euróövezetben példátlan módon az a veszély fenyegeti, hogy Brüsszel megvonja a gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlen uniós támogatásokat. Az új jobbközép kormány pénzügyminisztere legalábbis ezzel győzködi a megszorító intézkedések miatt zúgolódókat - gyakorlatilag az egész országot.
Vágólapra másolva!

Kemény megszorító intézkedésekkel kívánja az új lisszaboni vezetés elejét venni annak, hogy az EU szankciókat vezessen be a magasba szökő portugál államadósság miatt. "Hét hónapunk van, hogy a rendületlenül a GDP 4,5 százaléka felé tartó deficitet lenyomjuk 3 százalék alá" - hangsúlyozta Manuela Ferreira Leite pénzügyminiszter.

Az EU egyik legszegényebb országa, amelynek közösségi csatlakozását követő gyors fejlődése mintaként szolgált a hasonló adottságokkal rendelkező Magyarország számára is, az idén egyszer már közel került ahhoz, hogy - Németországgal együtt - Brüsszel hivatalosan is figyelmeztesse amiatt, hogy nem tesz eleget az eurózóna stabilitási paktumában meghatározott kritériumoknak. Akkoriban még a portugál szakértők is egyetértettek abban, az előző, szociáldemokrata kormány leginkább annak köszönhette, hogy megúszta a szankciókat, hogy a németek maguk mellé tudták állítani a tagországok többségét, az ugyanis a kis és nagy államok közötti konfliktus erősödéséhez vezetett volna, ha Berlint felmentik, ellenben megróják a lisszaboni vezetést.

A januári figyelmeztetés óta eltelt hónapokban a német kancellár folyamatosan bírálta Brüsszelt, a portugálok ezzel szemben kormányt váltottak. A most hatalomra került jobbközép kormánykoalíció - máris "vaslady"-nek elkeresztelt - pénzügyminisztere pedig már az eurózóna pénzügyminisztereinek is bemutatta a módosított költségvetés részeként bevezetett "tűzoltó" intézkedéseket, amelyek keretében 17-ről 19 százalékosra emelték a magasabb áfakulcsot, 70 állami intézményt bezártak vagy összevontak, és korlátozták az önkormányzatok és költségvetési intézmények gazdálkodását is. Ferreira Leite azt ígéri, az intézkedéseknek hála az év végére a stabilitási paktumban előírt legfelső szint alá, 2,8 százalékra csökkenthető a deficit, ám ez sem az ellenzéket, sem a megszorítás áldozatait, a kórházakat, az önkormányzatokat nem győzi meg.

A miniszter azonban hajthatatlan: az intézkedések még akkor is elkerülhetetlenek, ha nő - az amúgy európai szinten igen alacsony, 4,3 százalékos - munkanélküliség, lassul a gazdaság növekedése, és ezzel óhatatlanul társadalmi feszültséget idéz elő.

„Ha nem járunk sikerrel, Portugália számára automatikusan elzáródik a támogatások útja. Ez végzetes volna a gazdaságunkra nézve" - fogalmaz a miniszter.

Gyükeri Mercedesz

(Magyar Hírlap)

Korábban:

Takarékossági csomag Portugáliában
(2002. április 18.)