Egynapos szünet után folytatódik a németországi sztrájk

Vágólapra másolva!
Németországban egynapos szünet után pénteken, tovább folytatódott a fém- és gépipari forgósztrájk. A jövő héten Berlin és Brandenburg tartomány is bekapcsolódik az akcióba, összesen 99 ezer dolgozóval. A fémipari munkások szakszervezete, az IG Metall az eredeti 6,5 százalékról 4 százalékra csökkentette béremelési követelését.
Vágólapra másolva!

Baden-Württemberg tartományban - ahol vasárnap éjszaka óta tart a vállalatonként egy-egy napos sztrájk - pénteken 11 üzem 3500 dolgozója nem vette fel munkát.

A jövő héten Berlinben és Brandenburg tartományban további 99 ezer fémipari dolgozó kapcsolódik be a munkabeszüntetésekbe. Hétfőn elsőként 25 üzem több mint 10 ezer dolgozója szünetelteti a munkát.

Klaus Zwickel, az IG Metall szakszervezet elmondta: a keletnémet tartományok bevonásával az a cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül méltányos bérmegállapodást lehessen elérni. Ennek feltétele azonban, hogy a munkáltatók megemeljék ajánlatukat - tette hozzá.

A Gesamtmetall munkáltató-szövetség elnöke, Martin Kannegiesser viszont úgy vélte, hogy nem fogja éppen megkönnyíteni a megállapodást, ha a sztrájkot kiterjesztik egy gazdaságilag nehéz és bonyolult helyzetben lévő területre.

Az IG Metall eredeti követelése 6,5 százalékos béremelés volt, de ezt a több mint két hete kudarcba fulladt tárgyalásokon 4 százalékra csökkentette. A munkáltatók eredetileg 2 százalékot, utoljára 3,3 százalékot ajánlottak 15 hónapra, és egyszeri 190 euró pótlékot.

(MTI)

Korábban:

Mérsékletet kér az unió a sztrájkolóktól
(2002. május 9.)