Nyereséges a jegybank

Vágólapra másolva!
A jegybank a tavalyi évet 3,6 milliárd forintos nyereséggel zárta, de a vonatkozó jogszabályok értelmében 27,7 milliárd forint osztalékot kell fizetnie, így a különbözet kifizetésére az eredménytartalékot vette igénybe - áll a Magyar Nemzeti Bank szerdai közgyűléséről kiadott közleményben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank szerdán megtartotta éves rendes közgyűlését, amely elfogadta a jegybank 2001-es mérlegét és eredmény-kimutatását, valamint határozatot hozott a 2001. évi nyereség felosztásáról. Az államot, mint a részvények tulajdonosát a közgyűlésen Varga Mihály pénzügyminiszter képviselte.

A jegybank nem profitorientált intézmény, számára a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény által kitűzött monetáris politikai célok elérése az elsődleges fontosságú, a jegybanki eredmény, illetve a költségvetési befizetések pedig ettől függően alakulnak - áll a közleményben. A jegybank a tavalyi évet 3,6 milliárd forintos nyereséggel zárta, de a vonatkozó jogszabályok értelmében 27,7 milliárd forint osztalékot kell fizetnie, így a különbözet kifizetésére az eredménytartalékot vette igénybe.

Az MNB 2001. december 31-ei mérleg főösszege 5453,4 milliárd forint volt, 1056 milliárd forinttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A csökkenést legnagyobb részben a külföldi adósságok törlesztése, a hitelintézetek kötelező betéteinek mérséklése és a forint erősödése magyarázza.

A közgyűlés az Állami Számvevőszék javaslatára az Ernst & Young Könyvvizsgáló Korlátolt Felelősségű Társaságot választotta meg a Magyar Nemzeti Bank könyvvizsgálójául, a 2002. évtől kezdődő 5 üzleti évre.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB