Alkotmánybírósági beadvány az állami földek eladása ellen

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz fordul több agrár-érdekképviselet annak érdekében, hogy a testület visszamenőleges hatállyal, sürgősségi elbírálással semmisítse meg az állami földek eladásáról hozott kormányhatározatot. Vonza András agrárminiszter eközben kedden aláírta az állami földek eladását ténylegesen is lehetővé tevő versenytárgyalási szabályzatot.
Vágólapra másolva!

Elkészült az állami földek eladásának részletes szabályozása

Vonza András a szabályzat aláírása után elmondta: a versenyszabályzat alapján lehetőség lesz az árverési hirdetmények közzétételére, vagyis hogy hol, milyen földeket vásárolhatnak meg a helyben lakó gazdák. Ezt követően kerülhet sor 30 nap múlva a versenytárgyalás lebonyolítására, a földek értékesítésre.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a szabályzat részletesen intézkedik arról, milyen eljárást kell követni az állami földek eladása során. A hirdetményeket közzéteszik a Magyar Nemzeti Földalap Kht. ügyfélszolgálatán, továbbá a helyi önkormányzatoknál, a megyei földművelésügyi hivataloknál, valamint a megyei napilapokban is. A miniszter szavaiból kiderült, hogy az első hirdetményeket előreláthatóan a jövő héten teszik közzé.

A kormányrendelet megsemmisítését kéri néhány agrárszervezet

Az Agrár Munkaadói Szövetség, a Mezőgazdasági Erdészeti és Vízügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (Medosz), a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (Mosz), a Parasztszövetség és a Magyar Agrárkamara (MAK) önálló indítványban arra kéri a taláros testületet, hogy visszamenőleges hatállyal sürgősségi elbírálással semmisítse meg a Nemzeti Földalapba tartozó földrészek hasznosításának ütemezéséről szóló 1043/2002. (V. 4.) kormányhatározatot.

A Medosz a kormány döntésével kapcsolatban korábban közölte: az állami földeladások olyan törvénycsomagon alapulnak, amely véleményük szerint számos ponton alkotmányellenes.

(MTI)

Korábban:

Egyelőre nem indulhat a földlicit
(2002. május 7.)

Eladják az állami tulajdonú földeket
(2002. április 30.)