Jól teljesítenek a hazai ingatlanalapok

Vágólapra másolva!
Dacára a magyar ingatlanpiacon tapasztalható lassuló áremelkedésnek, úgy tűnik, még mindig érdemesebb ingatlanba fektetni, mint állampapírban vagy bankban tartani a pénzünket, a tőzsdéről nem is szólva. A legkényelmesebb mód pedig az ingatlanalapokba való befektetés.
Vágólapra másolva!

A csökkenő infláció és a vele csökkenő betéti kamatok vagy az állampapírok hozamának lassú erodálódása miatt sokan új befektetési célpont után néznének. Mivel a budapesti tőzsde az elmúlt évben gyenge teljesítményt nyújtott, a nemzetközi szereplők várnak még visszatérésükre, új kibocsátás pedig egyelőre nem lesz, a tőkepiac sem tűnik vonzónak.

Az elmúlt év viszonylagos erősödése után az ingatlanpiacon megnyugodni látszanak az árak. Sem a lakás-, sem az iroda- vagy raktárpiac nem valószínű, hogy komoly áremelkedést produkálna, az ingatlanpiac még mindig tartogathat meglepetéseket. A kisbefektetőknek nyilván nem éri meg, hogy maguk invesztáljanak ingatlanba, ezért - akárcsak a részvények vagy kötvények esetében - érdemesnek tartják, hogy professzionális befektetési alapokra bízzák megtakarításaikat.

Az ingatlanba befektető alapok ugyan még relatíve kicsik a teljes alapkezelő-vagyonon belül, de a néhány szereplős piac megsokszorozódására lehet számítani. 2002. április végén a ma működő alapok majdnem 13 milliárd forintos vagyont kezeltek, ami csupán egy százaléka a teljes magyar befektetési alapok vagyonának. A hozamok tekintetében azonban nem lehet nagyon okuk a panaszra: míg a nemzetközi részvényekben utazó legjobb teljesítményű alapok az elmúlt évben 4-12 százalék között fialtatták befektetőik pénzét, a kötvénypiacokon és pénzpiacokon mozgók legeredményesebbjei kilenc százalék körül teljesítettek, az ingatlanban utazók stabilan 11-14 százalékos eredménnyel büszkélkedhetnek. Ami pedig az összehasonlításhoz még feltétlenül szükséges, hogy az elmúlt egy évben az árszínvonal hat százalék alatt maradt.

A magyar piac idén minden bizonnyal változni fog. Egyrészt új, tőkeerős külföldi és magyar, eddig az ingatlannal még nem foglalkozó alapok indítanak milliárdos vagyonú társaságokat, másrészt tavaly év végén változtak a szabályok: január elsejétől csak százmillió forintos alaptőkével lehet alapot indítani (és gyűjteni a befektetők pénzét). A jelen piac hat szereplője mellé hamarosan érkezik az OTP ingatlanalapja - amely nem Magyarország legnagyobb alapcsoportja, az OTP Alapkezelő, hanem egy, eddig a piacon még meg nem jelent társaság lesz. Ami a külföldi szereplőket illeti, Európa legnagyobb bankja, a Deutsche Bank a térségben három ingatlanalappal rukkol elő, ezek közül kettő Lengyelországban, egy pedig Budapesten vásárolna be.

Egy biztos: ugyan az ingatlanpiacon a sokat emlegetett uniós csatlakozás előtt bekövetkező erőteljes áremelkedésre még várnunk kell, a nagy, több száz százalékos drágulások időszaka pedig már lecsengett, így a csökkenő infláció és betéti kamatok mellett az ingatlan lehet még jó befektetés. Ugyan a hitelkamatok alacsonnyá válása és a túlkínálat miatt az áremelkedések tovább mérséklik az elérhető hozamot, egy iroda- vagy társasház felépítése komoly hasznot hozott és fog is hozni az építtetőknek.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan
(Az Üzleti Negyed rovata)