Martonyi: védintézkedés a földszerzés ellen

Vágólapra másolva!
Védintézkedésre tesz javaslatot a termőföldtulajdon-szerzés területén Magyarország az Európai Bizottságnak - jelentette be Martonyi János hétfőn. A védintézkedés azt jelentené, hogy amennyiben a csatlakozást követő hét év letelte után a kül- és belföldi földárak tekintetében jelentős különbség állna fenn, akkor Magyarország további három évvel meghosszabbíthatná a külföldiekkel szembeni hétéves termőföldszerzési tilalmat - mondta Martonyi János.
Vágólapra másolva!

A javaslat ellen az új parlamentbe bejutott négy párt képviselői nem emeltek kifogást. A megbeszélésen jelen volt Szanyi Tibor (MSZP), Szájer József (Fidesz), Dávid Ibolya (MDF) és Szent-Iványi István (SZDSZ).

Jó lenne, ha még a csatlakozási tárgyalások júniusi, miniszteri szintű fordulóján sikerülne erről megállapodni az EU-val - mondta Martonyi János.

A külügyminiszter elmondta, hogy már akkor jelezte Brüsszelben a magyar védintézkedés esetleges bevezetésének igényét, amikor az EU és Lengyelország megállapodott a termőföldszerzés feltételeiről. Martonyi János nem kívánta kommentálni Leszek Miller lengyel kormányfő hétfőn megjelent nyilatkozatát. Leszek Miller arról beszélt, hogy a visegrádi csoport hangulatának megromlása kétségtelenül Orbán Viktor politikájának a következménye.

Annyit hozzátehetek, hogy ezzel egyáltalán nem értek egyet - mondta Martonyi János.

A magyar főtárgyaló, Juhász Endre tájékoztatta a pártok képviselőit a legutóbbi fordulóról, amelyen a költségvetési és az intézményi fejezet volt napirenden. Martonyi János elmondta, hogy a magyar fél nem tudta elfogadni az EU javaslatát a büdzsét illetően, az intézményi fejezetben pedig változatlanul ragaszkodik a 22 európai parlamenti helyhez.

A munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy a 15 EU-tagállam közül hét ország - Hollandia, Svédország, Dánia, Írország, Görögország, Spanyolország és Olaszország - már politikai nyilatkozatot tett arról, hogy a csatlakozás pillanatában megnyitja munkaerőpiacát a magyar állampolgárok előtt, és az utóbbi napokban az Egyesült Királyságból is kedvező jelzések érkeztek erre vonatkozóan.

(MTI)

Ajánlat:

A külügyminisztérium honlapja

Korábban:

Külföldi földvásárlás: nem várható változás
(2002. április 25.)