Távközlés: a lejtmenet folytatódik

Vágólapra másolva!
A technológiai és távközlési cégek lehangoló e heti gyorsjelentései, illetve előrejelzései alapján az iparágak iránt a befektetői bizalom továbbra is alacsony. Pontosabban: a techszektorhoz szinte érthetetlen makacssággal ragaszkodó kisebb befektetői csoporton kívül senkit sem hoznak lázba a két éve még percek alatt megkétszereződő értékű papírok. És ez a bizalmatlanság csak lassan múlik el.
Vágólapra másolva!

Egyre több elemző véli túlértékeltnek a Microsoftot. A szoftveróriás e héten kiadott jelentése szerint mindössze 4-6 százalékos hozamra lehet a 2003-as pénzügyi évben számítani. Két évvel ezelőtt viszont még abban reménykedtek a Nasdaqon üzletelő brókerek, hogy évi 25 százalékkal növekszik majd a részvények osztaléka. Így mind többen hangoztatják: a cég kilátásai egyszerűen nem olyan jók, mint ahogy ez korábban tűnt.

Nagyrészt a világgazdasági lassulás miatti megszorításoknak tudják be viszont a nagyvállalati szoftvereket gyártó német SAP és versenytársa, a Siebel eladásainak mintegy 15 százalékos visszaesését. A kultuszszámítógépeket gyártó Apple-ről pedig már régen sejteni lehetett, hogy a makrogazdasági trendektől jóval függetlenebb a forgalma, mint a többi vállalatnak: a CNN szerint az art deco asztali lámpára hasonlító új iMac óriási siker, három hónap alatt 220 ezer darabot adtak el belőle. Biztató a félvezető ágazat lassú javulása is: a Novellus például abban reménykedik, hogy megrendelései 43 százalékkal nőnek majd a második negyedévben.

A távközlési ágazatban ugyan-akkor megtörtént az elképzelhetetlen: a Nokia múlt csütörtökön lefelé módosította idei eredményére vonatkozó előrejelzéseit. Tette ezt annak dacára, hogy megrendeléseinek száma zavartalanul növekszik, sőt, már csak egy hajszálon múlt az is, hogy a mobileszközöket és drótnélküli kommunikációt kiáltsák ki a befektetők a legújabb fétisnek. A finn távközlési óriás múlt heti bejelentését mindenesetre sorra követték a borúlátó hírek. A cégek negyedéves gyorsjelentései szerint a svéd Ericsson 2003-ig nem számít nyereségre, és újabb 20 ezer fős, azaz 24 százalékos leépítést tervez, a Lucent Technologies távközlési berendezésgyártó a vártnál jóval rosszabbul teljesített az idei első negyedévben, a Worldcom pedig négy hónap alatt másodszor módosítja lefelé várakozásait.

Persze nem is könnyű a helyzet: a 2000-ig tartó vásárlási lázban eladósodott ágazatban élesebb lett a verseny és így alacsonyabbak az árak. A cégek bevételeit az is erősen csökkenti, hogy a recesszió szélén táncoló nyugat-európai és amerikai piacok első számú költségcsökkentő akciója az infrastrukturális beruházásokat érintette. És nem biztos, hogy jót tesznek a cégek vezetői, ha kiadásaik csökkentésével igyekeznek a befektetők nagyobb hozam iránti igényének megfelelni: a fejlesztések visszafogásával legfeljebb annyit érhetnek el ugyanis, hogy versenyképességük csökken.

(Dóra Melina Tünde – Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Microsoft

Nokia

Ericson

Korábban:

Északi távközlési frigy a láthatáron
(2002. március 25.)

Távközlés: halló, itt a pénz beszél!
(2002. március 20.)

Rekordveszteség a holland KPN-nél
(2002. március 18.)