A HP szerint lesz fúzió a Compaq-kal

Vágólapra másolva!
Az amerikai Hewlett-Packard (HP) számítástechnikai óriáscég részvényesei megszavazták a fúziót a konkurens Compaq Computer vállalattal - állítja a szavazatok szerdai előzetes megszámlálása után a HP.
Vágólapra másolva!

Carly Fiorina, a HP vezérigazgatója azt mondta a vállalat alkalmazottainak, hogy az összekapcsolódás most már kevesebb, mint két hét alatt létrejöhet - írja a BBC. A fúzióval az IBM után a világ második legnagyobb számítástechnika vállalata jön létre, évi 82 milliárd dolláros forgalommal.

Mindenki számol

Az előzetes számolás alapján összesen 837,9 millió részvény, a kiadott értékpapírok 51,4 százalékának tulajdonosai döntöttek úgy, hogy támogatják a fúziót, állítja a HP. Ez 45 millió részvénnyel több, mint a nemmel voksolók száma, és ha marginálisan is, de lehetővé teszi az összekapcsolódást. De szakérők szerint egy újraszámolás, vizsgálat, vagy bírósági óvás megakadályozhatja az alkut.

Akarat az adatok ellen

Az előzetes adatok alátámasztják a HP véleményét, miszerint nemcsak a cég vezetősége támogatja a fúziót, de a részvényesek többsége is. Az örökösök részéről viszont a vezetőség kemény ellenállásba ütközött. Walter Hewlett, akit korábban - tiltakozása miatt - a cég igazgatósági tagságából felmentettek, megkérdőjelezte a számolást, és azt nyilatkozta, hogy megvizsgáltatja a szavazatokat. Hewlettnek ahhoz is joga van, hogy újraszámolást kezdeményezzen.

Elhúzódhat még az ügy

További komplikációkat jelent az, hogy bíróság előtt van Hewlett keresete, amit a március 19-én tartott szavazás megsemmisítésére nyújtott be. Hewlett szerint a HP vezetése nyomást gyakorolt a HP-ben kulcsrészvényes Deutsche Asset Management-re, a Deutsche Bank vagyonkezelő részlegére, hogy szavazataival álljon a fúzió mellé, különben visszavonja megbízásait. Azt állítja továbbá, hogy a HP vezetése félrevezette a részvényeseket az egyesülés részleteiben. A tárgyalás árpilis 23-án kezdődik.

A Compaq részvényesei március 20-án szavazták meg az összeolvadást. A Hewlett-Packard 1939-ben alakult. Árbevétele tavaly 45,2 milliárd dollár volt, tiszta nyeresége 408 millió dollár. A cég 88 ezer embert foglalkoztat. A Compaq Computert 1982-ben hozták létre. A tavalyi 33,6 milliárd dollár árbevétel mellett 785 millió dollár nettó veszteség keletkezett a 63 ezer főt foglalkoztató vállalatnál.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Hewlett Packard

Compaq

Korábban:

HP-Compaq: több hétig is számolhatják a szavazatokat
(2002. március 20.)