Tavaly számottevően nőtt az államháztartás deficitje

Vágólapra másolva!
Tavaly nemhogy csökkent, hanem éppenséggel nőtt az államháztartás valódi hiánya, ugyanis az MFB Rt. és az ÁPV Rt. kiadásai 127 milliárd forinttal növelték a deficitet, derül ki Magyarország EU-nak küldött előcsatlakozási jelentéséből. A magyar szabványok szerint ezen intézmények kiadásait nem számítják be az államháztartási kiadások közé, annak ellenére, hogy ez a hiány is az adósságot növeli. Az uniós csatlakozás jegyében Magyarország várhatóan 2003-tól átáll az EU-szabványok szerinti könyvelésre.
Vágólapra másolva!

Tavaly a szélesebb értelemben vett - az EU szabványai szerint számított - államháztartási hiány 611 milliárd forint volt, pontosabban a GDP 4,1 százalékára rúgott - közölte a múlt héten Varga Mihály pénzügyminiszter. A Pénzügyminisztérium, a jegybank és a KSH március végén készült el az Európai Uniónak benyújtott pénzügyi előcsatlakozási (notifikációs) jelentésével, amelyben már az EU-szabványok szerint közlik az államháztartási deficitet. Előző esztendőben a hiány még csak 379,2 milliárd forint volt, ami az akkori bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százaléka volt. Vagyis a 2000-es volt az első és így egyben az utolsó év, amikor a magyar gazdaság teljesíteni tudta a maastrichti szerződésben rögzített kritériumot. Ugyanis az eurózónához való csatlakozás előfeltételei között szerepel, hogy az államháztartás hiánya nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát. Ám ezen kritériumot fölösleges korán teljesíteni, hisz az EU-csatlakozás időpontja is kétséges, nemhogy az euró bevezetésének ideje - figyelmeztetnek egyes gazdaságpolitikusok. Az uniós szabványok szerint az államháztartás kiadásai közé kell számítani a Magyar Fejlesztési Bank Rt. és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. egyes kiadásait, mivel az e cégeknél keletkező hiány is az államadósságot növelik. A napokban közölt adat szerint e két állami cég 127,1 milliárd forinttal növelte a magyar szabványok szerint mért deficitet.

A hivatalos magyar adatok - a Világbank módszertana - szerint az államháztartási hiány tavaly a GDP 3,7 százalékáról, 3,2 százalékra csökkent az előző esztendőhöz képest. Vagyis a hivatalos statisztikák szerint a magyar gazdaság egészséges növekedési pályán mozog. Ám a kormány döntése nyomán 2000-től számos tipikusan költségvetési kiadás, az autópálya-építés, a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek kivásárlása, a diákhitelek finanszírozása a Magyar Fejlesztési Bankhoz került. Ebből következik az EU statisztikája szerint mért, a valódi helyzetet jobban tükröző mutató szerint a hiány látványos növekedése.

A Napi Gazdaság információi szerint idén az EU módszertanával számítva 5 százalékra nő az államháztartási hiány, legalábbis a PM ezt jelezte Brüsszelnek a notifikációs jelentésében. A múlt heti sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó. A korábbi előcsatlakozási szerződésekben a magyar kormány egyébként azt vállalta, hogy a deficitet folyamatosan csökkentik, így 2004-re a maastrichti mérce szerint már csak 2,2 százalék lesz a hiány.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Pénzügyminisztérium

Korábban:

Az éves előirányzat felénél tart az államháztartás hiánya
(2002. április 12.)