A posta átvette a Postabankot

Vágólapra másolva!
A Népszabadság értesülései szerint a Magyar Posta megkapta a Postabank még állami tulajdonban lévő részvényeit több mint 22 milliárd forint értékben, amelynek köszönhetően 97 százalékra nőtt a posta tulajdonrésze a pénzintézetben. A részvények tőkeemelés formájában kerültek a postához az intézményt felügyelő Közlekedési és Vízügyi Minisztériumtól.
Vágólapra másolva!

Az állami részvények átvételével csaknem megkétszereződött a posta alaptőkéje, ugyanis a január elején átadott részvénycsomaggal együtt közel 34 milliárd forintnyi vagyonjuttatást kapott idén az intézmény. Az értékpapírokat 175 százalékos árfolyamon kapta meg a posta, amelyet a bankról készített vagyonértékelés után állapítottak meg.

Az alaptőke emelésével egyenes arányban nőtt a Magyar Posta elnök-vezérigazgatójának hatásköre is, ugyanis az alapszabályának egyik pontja szerint a vezérigazgató a jegyzett tőke 15 százalékának megfelelő ügyletekben dönthet önállóan. Ez - a postabanki részvények átadása előtt - január elsején még 1,7 milliárd forintot jelentett, ám keddtől már 6,8 milliárd forintot ér a vezérigazgató aláírása.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

A Postabank 33,065 százaléka a postáé
(2002. március 11.)

Ajánló:

Postabank

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből