Az Európai Bizottság a későbbi nyugdíjba vonulást pártolja

Vágólapra másolva!
A korengedményes nyugdíj intézményének megszüntetésére akarja kéri a tagországokat az Európai Bizottság (EB), ugyanis az Európai Uniónak az a célja, hogy a munkaerőhiány megelőzése érdekében az idősebb korú lakosságot minél tovább a munkában tartsa.
Vágólapra másolva!

Arra akarja kérni a 15 tagállamot az EB, hogy az idő előtti nyugdíjba vonulás intézményrendszerét építse le - derül ki a szervezet egyik jelentéséből. A munkaerőpiac területét érintő iratot március közepén kell elküldeni az uniós tanács számára Barcelonába.

A módosítási csomag homlokterében a két éve Lisszabonban kötött megállapodásban 2010-ig vállalt feladatok szerepelnek. A legfrissebb számítások szerint ezek eléréséhez az uniónak az évtized végéig további 20 millió új munkahelyet kell létrehoznia. Ezen belül 12 milliót kifejezetten a női munkavállalók számára. További 5 millió állást a korosabb munkavállalók alkalmazására kell szánnia a tagállamoknak.

Az idősebb korú munkavállalók (55-64 év közötti alkalmazottak) jelenleg a munkaerőpiacon dolgozók 38,1 százalékát teszik ki. Ezen belül a férfiak aktivitási rátája 48,2 százalék, ami utoljára a 70-es években volt ilyen alacsony. A lisszaboni egyezmény szerint az évtized végére a népesség ezen csoportja eléri az 50 százalékos mutatót. Az uniós munkaerőpiac komoly problémája, hogy jelenleg az 50 év fölötti munkaképes korúak aktivitása látványosan és gyorsan csökken. Az 1970-es években ilyen folyamat csak a 60 év fölöttiek körében volt megfigyelhető.

Az EU-n belül a portugálok a legszorgosabbak, a luzitán férfiak átlagosan közel 65 évesen, a nők pedig 63 éves korukban mennek nyugdíjba. Őket követik az írek, a svédek és a britek. A legkorábban az olaszok vonulnak nyugdíjba, a férfiaknál 57, a nőknél 55 év az átlag. Luxemburg újdonsült nyugdíjasai is fiatalnak számítanak: a férfiaknál 57, a nők esetében 54 év az átlag. A franciáknál mindkét nemnél 58 évesen döntenek a jól megérdemelt pihenés mellett.

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Nyugdíj
(Az Üzleti Negyed rovata)