<P class="MsoNormal">Félfordulat a hazai munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
A munkanélküliségi ráta 5,6 százalékra csökkent 2001 utolsó negyedében, ami 0,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ennek ellentmondanak a tegnap publikált foglalkoztatottsági adatok: tavaly az október és december közötti hónapokban 3 millió 848 ezer 900 foglalkoztatottat tartottak nyilván, ami 48,2 ezer fővel alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál.
Vágólapra másolva!

Tavaly, az utolsó negyedévben 48,2 ezer fővel kevesebb munkavállalót fogalkoztattak, mint egy évvel korábban, derül ki a KSH tegnap publikált adataiból. A foglalkoztatottak száma a múlt év második negyedében került a csúcsra, akkor 3 millió 950 ezer aktív munkavállalót írtak össze a statisztikusok, az azóta elmúlt fél esztendőben 99 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma. Mindeközben a Miniszterelnöki Hivatal fizetett hirdetése (Népszabadság, Országgyűlési beszámoló 4., január 11.) az "új polgári gazdaságpolitika" eredményének tudja be a foglakoztatottság növekedését: "három év alatt (1998-2000) 200 ezer új munkahely jött létre, és sokkal kevesebb szűnik meg, mint 1998-ban".

A foglalkoztatás csökkenésével párhuzamosan tavaly tovább csökkent a munkanélküliségi ráta (a munkanélkülieknek a 15-74 éves korú gazdaságilag aktív népességaránya): az utolsó negyedévben a mutató 5,6 százalékra mérséklődött, ami 0,4 százalékkal alacsonyabb a 2000 utolsó negyedévében mért 6 százaléknál, derül ki a KSH közleményéből. A negyedéves munkanélküliségi mutató 2001 első negyede óta nem csökkent, változatlanul 5,6 százalékon áll. Tovább bonyolítja a munkaerő-piaci folyamatok megítélését a munkanélküliség 2001 utolsó negyedéven belüli alakulása: az októberi 5,6 százalékról novemberre 5,8 százalékra emelkedett a munkanélküliek aránya, majd az év utolsó hónapjában 5,6 százalékra mérséklődött.

A KSH által - az ENSZ munkaügyi szervezetének (ILO) módszerével mért - regisztrált munkanélküliek száma tavaly decemberben 226,5 ezer főt tett ki. Az ILO azt tekinti munkanélkülinek, aki a felmérés hetében nem dolgozott, de az azt megelőző egy hónapban keresett munkát. A Gazdasági Minisztérium adatai szerint, a tárca által felügyelt munkaügyi központokban ezzel szemben 342,7 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, ami 14,3 ezer fővel több, mint novemberben, illetve 30 ezer fővel alacsonyabb a 2000 decemberében regisztráltak létszámánál.

A foglalkoztatási adatok láthatóan párhuzamosan csökkentek a gazdasági növekedés, illetve az ipari termelés lanyhulásával. Az ipari termelés az első negyedévben még 10 százalék feletti tartományban bővült, novemberben már csak 4,7 százalékkal. Az első negyedben a GDP még 4,4 százalékkal volt magasabb a bázisnál, ám a harmadik negyedre ez 3,7 százalékra morzsolódott. Ez magyarázhatja a foglalkoztatottak számának fél év alatt bekövetkezett 99 ezres mérséklődését.

Papp Zsolt

(Magyar Hírlap)