Vágólapra másolva!
Az első félévben országosan 40 ezerrel kívánják bővíteni a foglalkoztatottak számát a vállalatok - ismertette a gazdasági tárca 4500 cég megkérdezésével, szeptemberben készült felmérését Glattfelder Béla politikai államtitkár. A kutatás eredménye szerint a félév végére 10-15 ezerrel csökkenhet a regisztrált munkanélküliek száma, így június végén 325-330 ezer munkanélkülit tartanak majd nyilván a munkaügyi központok.
Vágólapra másolva!

Glattfelder Béla közölte: a felkeresett cégek 15 százaléka jelezte, hogy bizonyos munkakörökre huzamosabb idő óta nem talál munkaerőt. A felmérés alapján megállapítható, hogy nemzetgazdasági szinten körülbelül 30-35 ezer a tartósan betöltetlen álláshely. Tartósan betöltetlennek nevezik azokat az álláshelyeket, amelyet több mint egy éve nem sikerült munkaerőt találni.

Az ágazati szintű elemzések szerint a feldolgozóipar továbbra is jelentős munkaerőkeresletet mutat. Ezen belül elsősorban a gépipar, a textilipar és a bőripar jelentkezik nagy munkaerőigénnyel. A szezonálisan érzékeny építőipar, illetve mezőgazdaság is felvételi igényt jelzett az első félévre. A regionális adatok azt mutatják, hogy a munkaerő-kereslet a gazdaság egészében és valamennyi régióban tapasztalható - mondta Glattfelder Béla.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium