A világ második legnagyobb sörgyártója jöhet létre

Vágólapra másolva!
December harmadikán a belga Interbrew ajánlatot tesz a South African Breweriesre - írta szerdán a Financial Times. A dél-afrikai sörgyártó cég jelenlegi piaci értéke 4,9 milliárd dollár, de a hír kiszivárgása után a vállalat részvényeinek árfolyama mintegy 10 százalékot erősödött. Később az Interbrew azonban azt közölte, hogy az adásvételről nem döntöttek. Mindkét vállalatnak komoly magyarországi érdekeltségei vannak.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb sörgyártó vállalata jönne létre az Interbrew és a South African Breweries (SAB) egyesülésével - írta a BBC. A belga cég már egy ideje erőteljesen terjeszkedik: legutóbb a német Beck’s sörgyárat vásárolta fel.

A South African Breweries londoni piaci értéke mintegy 4,9 milliárd dollár, és a vállalat papírjainak árfolyama a hírre 9,5 százalékos drágulással reagált. A sörgyár féléves gyorsjelentését csütörtökön teszi közzé: elemzők várakozásai szerint a cég 299 millió dolláros nyereségről számol be, ami 3,5 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

A hír elterjedése után az Interbrew közölte: készítettek piaci elemzéseket, melyek alapján esetleg ajánlatot tesznek a dél-afrikai cégre, bár az is lehet, hogy nem. Minden esetre egyesülési tárgyalásokat a két vállalat nem folytatott.

Mind az Interbrew, mind pedig a SAB komoly magyarországi érdekeltségekkel rendelkezik: előbbi a Borsodi Sörgyár, utóbbi a Dreher tulajdonosa.

(Üzleti Neyged)

Ajánlat:

Interbrew

South African Breweries

Korábban:

Az Interbrew megvette a német Beck's sörgyárat
(2001. augusztus 6.)