Csökkent a Beszerzési Menedzser Index

Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) októberi értéke 52,0 pont volt. A feldolgozóipari aktivitást jelző mutató értéke 2,6 százalékponttal marad el a szeptemberi 54,6-os értéktől, ami az előző évek megfigyelései szerint szokványos, az októberi értékek rendszerint alacsonyabbak a szeptemberinél - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság hétfői közleményében.
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz hasonlóan , az index nem érte el az előző két év azonos időszakának növekedési ütemét, valamint a mostani érték a legkisebb az elmúlt hat év októberben növekedést jelző indexértékei között is. A 2001-es év BMI indexeit tekintve a januári csökkenés (49,5) után az októberi index értéke a legkisebb, a szeptemberi nagyobb növekedés után visszatért az augusztusival közel azonos szintre.

A BMI-t alkotó indexek közül a legkedvezőbb változást a szállítási átfutási idő index mutatja a szeptemberi értékhez képest, mely szerint az augusztusi mélypontot követően tovább folytatódik a kiszállítások idejének rövidülése. Csökkenő ütemben növekszik a termelési és rendelési mennyiség.

A termelési index (54,0) szeptemberhez képest kisebb növekedést jelez. Az előző hónaphoz viszonyítva 5,8 százalékkal csökkent azoknak a cégeknek az aránya, akik termelésbővülésről számoltak be. A nem fém ásványi termékek gyártóit kivéve az ágazatokban nőtt a termelési mennyiség, melyek közül a vegyipar és a gépipar teljesítménye a legjobb.

A beszerzési index októberben 54,5 értéket ért el, ami a beszerzések gyorsuló ütemű növekedését jelenti. A feldolgozóipari vállalatok beszerzései február óta növekedést mutatnak, amit csak augusztusban tört meg egy kisebb indexérték (50,6).

(Üzleti Negyed)