Vágólapra másolva!
A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint augusztus végén 344 965 munkanélkülit tartottak nyilván: ez havi összevetésben 4,9 százalékos, éves összehasonlításban pedig 6,7 százalékos munkanélküliség-csökkenést jelent. Az állástalanok száma a nyilvántartások szerint 1991 óta nem volt ilyen alacsony.
Vágólapra másolva!

Székely Judit, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a legfrissebb adatok szerint a regisztrált munkanélküliek között 20,5 százalékkal csökkent a tartósan állástalanok száma, így augusztus végén 81 328 fő volt egy évnél régebben munkanélküli. A helyettes államtitkár kedvezőnek értékelte azt is, hogy alacsonyabb lett a diplomás munkanélküliek száma.

Az előző évhez képest a regisztrált munkanélküliekkel számított munkanélküliségi ráta mind a hét földrajzi régióban csökkent: a fővárosban 2,4 százalékos volt a mutató, és egyes területeken már munkaerőhiány jelentkezett.

Augusztusban 7400 pályakezdő jelentkezett a munkaügyi irodákban, 22 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A hónap végén 31 247 pályakezdő szerepelt a munkanélküli nyilvántartásban, ami a teljes regisztrált állomány 9,1 százaléka.

A munkáltatók 33 570 új álláshelyt jelentettek be a munkaügyi szervezetnél, és az új bejelentések több mint 70 százalékát a támogatás nélküli munkaerőigények tették ki. A rendelkezésre álló álláshelyek száma 72 255 volt, a hónap végén 48 329 betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a tárca felmérései szerint nem mutatható ki, hogy az idei minimálbér-emelés miatt vált volna valaki munkanélkülivé.

(MTI)

Ajánlat:

Gazdasági Minisztérium